Европейската комисия утроява своята хуманитарна помощ за Газа, докато блокът е подложен на нарастващ натиск да представи последователна политика по отношение на кризата между Израел и Газа, пише "Политико".

Европейската комисия ще увеличи хуманитарното си финансиране за Газа от 25 милиона евро на 75 милиона евро. Съобщението беше направено след телефонен разговор в събота между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който е една от водещите международни фигури, призоваващи за сдържаност от Израел в отговор на атаката на Хамас.

Фон дер Лайен и председателят на Европейския парламент Роберта Мецола посетиха Израел в петък, за да отдадат почит на жертвите на атаката на Хамас срещу Израел, която отне живота на повече от 1400 души. Но те не призоваха публично Израел за сдържаност, който се готви за наземна операция срещу Газа. За разлика от това външните министри на ЕС по-рано през седмицата подчертаха необходимостта от сдържаност и призоваха за допускането на храна, вода и лекарства в Газа, като същевременно осъдиха атаката на Хамас срещу Израел.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел свика извънредна виртуална среща на лидерите на ЕС за вторник, за да установи "ясен единен курс на действие, който отразява сложността на разгръщащата се ситуация".

"Ние сме напълно солидарни с народа на Израел и жертвите на терористичните атаки", каза Мишел в изявление, но добави, че "разгръщащите се трагични сцени в ивицата Газа в резултат на обсадата и липсата на елементарни средства за оцеляване, съчетани с разрушенията, причинени от значителни обстрели, предизвикват тревога в международната общност.

Последните развития следват седмица на смесени съобщения от ЕС относно кризата в Близкия изток. Комисарят на ЕС, отговарящ за разширяването, обяви в понеделник, че цялата помощ за палестинските власти ще бъде спряна, а само ден по-късно ЕС обяви, че помощта всъщност няма да бъде спряна, а ще бъде преразгледана.

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел, който като върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност отговаря за външната политика на ЕС, също е в противоречие с изявленията на Европейската комисия от началото на кризата, заемайки по-критична позиция относно действията на израелското правителство отколкото Фон дер Лайен или Мецола.

В един случай говорител на Европейската комисия отбеляза, че цивилните трябва да бъдат предупредени за предстоящи военни операции, като им се даде време да напуснат. "Това е, което Израел направи", каза говорителят в петък, отговаряйки на въпроси относно отговора на ЕС на кризата, след като Израел призова за евакуация на над един милион души от северната част на ивицата Газа.

Но малко по-късно Борел каза, че предупрежденията "трябва да са реалистични". "Със сигурност е напълно нереалистично един милион души да могат да се преместят за 24 часа", каза той.

Няколко лидери на ЕС призоваха Израел да гарантира, че се придържа към международното право в отговор на атаката на Хамас. Белгийският премиер Александър де Кроо заяви, че Израел има право да се защитава, но трябва да спазва международното право. Испанският лидер Педро Санчес каза в събота, че евакуацията на палестинците от Газа не е в съответствие с международното право, призовавайки за решение на конфликта с две държави.

Междувременно Световната здравна организация предупреди, че заповедта на Израел за евакуация на Газа се равнява на "смъртна присъда" за уязвими болнични пациенти. "Принуждаването на повече от 2000 пациенти да се преместят в южната част на Газа, където здравните заведения вече работят с максимален капацитет и не са в състояние да поемат драматичното нарастване на броя на пациентите, може да бъде равносилно на смъртна присъда", се казва в изявление на СЗО.

Египет: Израел не пуска помощта за Газа

Египет: Израел не пуска помощта за Газа

И двете страни отричат да е постигано примирие в района на ГКПП Рафах