Египет заяви в понеделник, че Израел не сътрудничи за доставката на помощ в Газа и за евакуацията на притежателите на чужди паспорти през единствения ГКПП, който не контролира изцяло, оставяйки блокирани стотици тонове доставки, предава Ройтерс.

Кайро казва, че пропускателният пункт "Рафах", потенциално жизненоважна точка за така необходимите доставки за обсадения палестински анклав, не е официално затворен, но е неработещ поради израелските въздушни удари от страната на Газа.

"Има спешна необходимост да се облекчат страданията на цивилните палестинци в Газа", каза министърът на външните работи на Египет Самех Шукри пред репортери, добавяйки, че преговорите с Израел не са били плодотворни.

"Досега израелското правителство не е заело позиция относно отварянето на ГКПП Рафах от страната на Газа, за да позволи влизането на помощ и излизането на граждани на трети страни."

Два египетски източника са разказали на Ройтерс, че за понеделник сутринта е било договорено прекратяване на огъня в южната част на Газа, което да продължи няколко часа, за да се улесни влизането на помощта и евакуацията през Рафах. Израел обаче отрече това. Хамас също отхвърли да е договаряно примирие.

На място в Рафах един източник каза, че не е имало бомбардировки в понеделник и че египетската страна е готова за отваряне на пункта. Шукри каза, че Египет има за цел да позволи нормален поток през ГКПП, включително за палестинци, търсещи медицинско лечение или нормално пътуване.

Стотици тонове помощ от неправителствени организации и няколко държави чакаха в камиони в близкия египетски град Ал-Ариш. Отделно видео на Ройтерс показа камиони за гориво под флага на ООН, които изглежда напускат Газа за Египет през контролирания от Израел ГКПП Керем Шалом.

Нетаняху свика първо заседание на извънредното правителство на Израел

Нетаняху свика първо заседание на извънредното правителство на Израел

"Хамас" мислеше, че ще бъдем унищожени. Ние сме тези, които ще унищожат "Хамас", закани се той