Президентът на САЩ Джо Байдън излезе с изявление, изразяващо дълбоко възмущение от експлозията в болницата "Ал-Ахли" в Газа, но не обвини никого за това.

"Аз съм възмутен и дълбоко натъжен от експлозията в болница "Ал Ахли" в Газа, която доведе до ужасяваща загуба на живот", каза Байдън в изявление, публикувано, докато летеше от Съединените щати за Израел, уточни Би Би Си.

Според Байдън веднага след появата на новината за експлозията той се е свързал с израелския премиер Бенямин Нетаняху и краля на Йордания Абудула II.

Освен това, според американския президент, той е инструктирал своя екип по национална сигурност да "продължи да събира информация за това, което всъщност се е случило".

"Съединените щати се ангажират да защитават живота на цивилни по време на конфликт и ние скърбим за загубата на живот на пациенти, здравни работници и други невинни жертви, убити или ранени в тази трагедия", се казва в изявлението.

"Хамас" обвини Израел за въздушните удари по болницата. Израелските военни пък казват, че болницата е била ударена от дефектна ракета, изстреляна от групировката "Ислямски джихад". Тя пък отрича да е замесена в нападението.

Пропалестински демонстрации се проведоха по света

Пропалестински демонстрации се проведоха по света

Махмуд Абас обяви тридневен траур

След инцидента в Газа Йордания отмени срещата на Байдън с египетския президент, ръководителя на палестинската власт и краля на Йордания.