Израелският премиер Бенямин Нетаняху настоя във вторник, че смъртоносният удар по болница в Газа е бил извършен от "варвари-терористи", а не от израелските отбранителни сили (IDF).

Това съобщи в. "Аарец"

В публикация в социалната мрежа X, известна преди като Twitter, Нетаняху подчерта, че "целият свят знае" кой е виновен. "Тези, които брутално убиват нашите деца, убиват и собствените си деца", писа израелският премиер.

Марк Регев, старши съветник на министър-председателя на Израел, каза пред BBC, че израелските власти проучват какво точно се е случило и каза, че неговите военни няма да атакуват умишлено болницата.

"Моята информация, която току-що получих от висшето ръководство... е, че всичко показва, че това не е заповед от Израел, а по-скоро ракета на Хамас, която е дефектна", каза Марк Регев.

"Знаем от минали конфликти с терористите в Газа, че средно около 33% от ракетите, които те изстрелват срещу нас, пропускат целта си и кацат в Газа", добави старшият съветник на Бенямин Нетаняху.

Израелските сили за отбрана (IDF) заявиха във вторник в изявление, че разузнавателната информация, която имат, показва, че "Хамас" е виновен за бомбардировката на болница в Газа, оставила стотици жертви и ранени.

Това съобщи АП.

"Анализ на оперативните системи на IDF показва, че залп от ракети е бил изстрелян от терористи в Газа, преминавайки в непосредствена близост до болницата Ал Ахли в Газа по време на удара", се казва в изявлението.

IDF настоя, че бойците от Газа са отговорни за "неуспешното изстрелване на ракета", което в крайна сметка се разби в болницата.

Междувременно Палестина по-рано заяви, че Израел носи отговорност.

Президентът Махмуд Абас дори отмени заплануваната за сряда среща с американския президен Джо Байдън.