Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш отлетя за Синайския полуостров в Египет в петък,  в опит да отприщи помощта към Газа. Остава неясно кога ще започне доставката на хуманитарна материали, складирани в Египет, предава "Ройтерс".

Съединените щати казаха, че подробностите за сделката за изпращане на помощ през пропускателния пункт "Рафах" между Синай и Газа все още се уточняват.

По-рано Съединените щати съобщиха, че е постигнато споразумение за преминаването на първите 20 камиона, но служители на ООН казват, че всяка доставка на помощ трябва да се извършва в мащаб и по устойчив начин.

Преди настоящия конфликт между Израел и палестинската въоръжена групировка Хамас около 450 камиона с помощ пристигаха в Газа дневно.

Повечето от 2,3-милионното население на Газа зависи от хуманитарната помощ, която е под блокада, наложена от Израел и Египет, откакто Хамас пое контрола над анклава през 2007 г.

Израелската обсада и бомбардиране на Газа, започнати като отмъщение за смъртоносното нахлуване на Хамас в Израел, доведе до влошаване на хуманитарната криза в палестинския анклав.

"Рафах" е единственият пропусквателен пункт с Газа, който не граничи с Израел.

Усилията за получаване на помощ в Газа бяха усложнени от необходимостта да се договори механизъм за проверка на помощта и натиска за евакуация на притежателите на чуждестранни паспорти от Газа.

Пътищата, водещи към Газа, се ремонтират, след като бяха засегнати от бомбардировки през последните две седмици.

Служител на ООН каза, че повече от 200 камиона с помощ са готови да се придвижат от Синай до Газа.

По време на предишни конфликти помощта беше доставяна в Газа по време на хуманитарни паузи през контролно-пропускателния пункт Керем Шалом, който се контролира от Израел.

Но Израел каза, че няма да позволи никаква помощ да влезе от територията му, докато Хамас не освободи заложниците, които взе по време на атаката си на 7 октомври.

Израел уточни, че помощта може да влезе през Египет, стига да не попадне в ръцете на Хамас.

Египет заяви, че няма да приеме масово разселване на жителите на Газа в Синай, отразявайки страховете на арабите, че палестинците могат отново да избягат или да бъдат принудени масово да напуснат домовете си, както беше по време на войната около създаването на Израел.

САЩ блокираха резолюция на ООН за хуманитарни паузи в конфликта в Газа

САЩ блокираха резолюция на ООН за хуманитарни паузи в конфликта в Газа

Русия обвини Вашингтон в лицемерие и двойни стандарти