Машини за ремонт на пътища са изпратени през граничния пункт Рафах от Египет към Ивицата Газа в подготовка за доставката на част от помощта, натрупана на Синайския полуостров в Египет, предава Ройтерс, като се позовава на свои източници.

Рафах е единственият пропускателен пункт, който не се контролира от Израел, но не функционира от първите дни на конфликта в Газа след израелските бомбардировки от палестинската страна на границата.

Съединените щати и Египет настояваха за сделка с Израел за доставка на помощ в Газа, а Белият дом каза в сряда, че е договорено до 20 камиона да преминат през него, като се надява да има още камиони по-късно.

Все още не са договорени механизмите за разпределение на помощта. Очаква се тя да бъде раздадена на палестинците, събрани в южната част на анклава, близо до контролно-пропускателния пункт Рафах.

Повечето от 2,3-те милиона жители на Газа зависеха от помощта и преди началото на настоящия конфликт на 7 октомври, а около 100 камиона дневно осигуряваха хуманитарна помощ на анклава, според ООН.

Повече от 100 камиона чакат близо до ГКПП от египетската страна в четвъртък, въпреки че не се очакваше помощта да пристигне в Газа преди петък, казаха египетски източници по сигурността. По-голямата част от помощта се задържа в египетския град Ал Ариш, на около 45 км от Рафах.

Западните правителства преговарят за евакуацията на притежателите на чуждестранни паспорти от Газа, нещо, което египетските служители поставиха под условие за получаването на помощ. Подробностите за потенциалните евакуации не са ясни.

В сряда, след разговори с президента на САЩ Джо Байдън, кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел няма да блокира помощта за цивилни, влизаща в Газа от Египет, стига тези доставки да не стигнат до Хамас.

Тел Авив потвърди, че ще продължи блокадата на хуманитарната помощ за Газа, докато заложниците, държани от "Хамас", не бъдат върнати.

Израел и Египет поддържат блокада на Газа, откакто "Хамас" пое контрола над територията през 2007 г., контролирайки строго движението на стоки и хора.

Франция призова за спешно отваряне на КПП Рафах към Газа

Франция призова за спешно отваряне на КПП Рафах към Газа

За да не страдат цивилните от военните действия