Граничните власти не успяха да поправят щетите, причинени от израелските въздушни удари на граничния пункт Рафах от ивицата Газа към Египет, каза палестински служител пред CNN в понеделник.

Щетите изиграха роля в забавянето на отварянето на контролно-пропускателния пункт, каза той, като опасенията относно възможността за нови удари в района "спират усилията за възстановяване на щетите от предишни въздушни удари".

Два египетски източника са разказали на Ройтерс, че за понеделник сутринта е било договорено прекратяване на огъня в южната част на Газа, което да продължи няколко часа, за да се улесни влизането на помощта и евакуацията през Рафах. Израел обаче отрече това. Хамас също отхвърли да е договаряно примирие.

По-рано днес бе съобщено, че контролно-пропускателният пункт Рафа на границата на Египет и Газа може да бъде отворен за няколко часа, за да позволи преминаването на хуманитарна помощ и някои хора да бъдат изведени от територията.

"Надяваме се, че може да бъде отворено за няколко часа по някое време днес. Но отново ще трябва да изчакаме и да видим как ще се развие", каза прессекретарят на Белия дом Джон Кърби пред Ройтерс. "Ще продължим да работим много, много усилено по този въпрос."

Египет: Израел не пуска помощта за Газа

Египет: Израел не пуска помощта за Газа

И двете страни отричат да е постигано примирие в района на ГКПП Рафах