Министърът на външните работи на Франция призоваха в понеделник доставката на хуманитарна помощ и напускането на чужди граждани от бомбардираната Ивица Газа на десетия ден от войната между Израел и "Хамас".

"Тези, които искат да напуснат Газа, трябва да могат да го направят", каза Катрин Колона, призовавайки за отваряне на пропускателните пунктове.

Според ООН един милион души са били разселени в Газа и Колона каза, че "цивилните трябва да бъдат защитени и основните им нужди задоволени".

Тя обяви, че Франция "ще отдели 10 милиона евро за народа на Газа".

Тъй като дипломатическите инициативи не дават голям успех, тя каза, че Париж "приветства инициативата на Египет" за международна среща на върха за конфликта. Тя каза, че това ще "покаже, че има политически хоризонт, който може да вземе предвид правото на сигурност на Израел и правото на палестинците на държава".

Щетите по КПП Рафах не позволяват той да работи

Щетите по КПП Рафах не позволяват той да работи

Те изиграха роля в забавянето на отварянето на контролно-пропускателния пункт

Припомняме, че граничните власти не успяха да поправят щетите, причинени от израелските въздушни удари на граничния пункт Рафах от ивицата Газа към Египет, каза палестински служител пред CNN в понеделник.

Щетите изиграха роля в забавянето на отварянето на контролно-пропускателния пункт, каза той, като опасенията относно възможността за нови удари в района "спират усилията за възстановяване на щетите от предишни въздушни удари".

Два египетски източника са разказали пред "Ройтерс", че за понеделник сутринта е било договорено прекратяване на огъня в южната част на Газа, което да продължи няколко часа, за да се улесни влизането на помощта и евакуацията през Рафах. Израел обаче отрече това. "Хамас" също отхвърли да е договаряно примирие.

Египет: Израел не пуска помощта за Газа

Египет: Израел не пуска помощта за Газа

И двете страни отричат да е постигано примирие в района на ГКПП Рафах

По-рано днес бе съобщено, че контролно-пропускателният пункт Рафах на границата на Египет и Газа може да бъде отворен за няколко часа, за да позволи преминаването на хуманитарна помощ и някои хора да бъдат изведени от територията.

"Надяваме се, че може да бъде отворено за няколко часа по някое време днес. Но отново ще трябва да изчакаме и да видим как ще се развие", каза прессекретарят на Белия дом Джон Кърби пред "Ройтерс". "Ще продължим да работим много, много усилено по този въпрос."

От 7 октомври около 2750 души в Газа са били убити от израелски въздушни удари, предприети като отмъщение за нападение на бойци на Хамас, което уби 1400 в Израел.