73-годишна жена от Сливен е хвърлила 12 000 лева през терасата на телефонни измамници.

Вчера около обяд тя е получила телефонно обаждане от мъж, който се представил за служител на полицията. Той я е измамил, че с нейна помощ ще бъдат заловени телефонни измамници.
Жената изпълнила указанията на мнимия полицай и хвърлила през терасата 12 000 лева.

От МВР-Сливен предупреждават за нов сценарий на измамите - телефоните измамници се представят за служители на енергоразпределителя в съответния район и ви изнудват, за да не ви се спре тока. От полицията в Сливен дават подробности за сценария, по който вчера е излъгана 67-годишна жена.

По стационарния телефон жената е разговаряла с мъж, представил се за директор на „eнергото”, като е използвал името Димитър Петров.

Мнимият служител е започнал да обяснява на жената, че от нейния електромер има извършена кражба (в конкретния случай на 40 000 киловата). Стойността на кражбата е 6000 лева.

Като следва абонатът да ги заплати в противен случай ще бъде прекъснато ел.захранването на дома за срок от 6 месеца. Повторното присъединяване ще струва 3000 лева.

През това време измамникът успокоява жертвата, че не тя е откраднала тока а нейни съседи, за което е уведомена прокуратурата, но процедурата е такава и ако не иска да остане без електричество и да плаща 6000 лева, трябва да заплати 3000 лева на представител на „енергото”, който ще дойде до дома й (уж да прекъсне захранването).

През това време жената дава всички свои лични данни, които са поискани - ЕГН, номер на лична карта, адрес. Измамникът я накарал да напише молба до „eнергото”, за да не прекъсват електрозахранването и че е съгласна да заплати сумата от 3000 лева.

След дълги обяснения, че ситуацията е много страшна за жената и може да доведе до последващи неприятности мнимият директор на „енергото” я убеждава да предаде исканата сума.