Служител на ДАНС, на националната полиция и трети гражданин са изнудвали иракчанин за 30 хиляди евро, обещавайки му в замяна сигурен канал за трафик на имигранти от Турция до София.

Това твърди специализираната прокуратура, която в почивния ден поиска от спецсъда постоянен арест за тримата.

Държавното обвинение сочи дансаджията Георги Георгиев, служителят на Главна дирекция "Национална полиция" Цено Филипов и Борис Рангелов за членове на организирана престъпна група, действала от януари 2015 г. до задържането им на 5 януари тази година.

Според прокуратурата, Геогиев и Филипов са поискали 30 хиляди евро от иранския гражданин Махмуд Али Мехмед, като в замяна са му обещали сигурен канал за трафик на бежанци от южната ни съседка.

Като бонус те искали по 2 хиляди евро на месец от трафика. Рангелов пък е обвинен за отвличане - държавното обвинение твърди, че столичанинът принудил Мехмед да се качи в колата му, откарвайки го в кафене на повторна среща с държавните силови служители, за да им предаде уречените пари.

Според обвинителния акт служителите отишли в заведението, което държи иракчанинът, и се представили като "Жоро от ДАНС и Цено от НСБОП", като дошли със служебен автомобил на ДАНС - Опел Астра. Двамата му казали, че ще го арестуват или ще го пратят в бежански лагер, ако не се съгласи.

Според защитата на тримата обаче нещата изобщо не стоят така. Тримата адвокати твърдят, че изобщо няма доказателства за истинността на тезата на прокуратурата и за налично престъпление.

Юристът, представляващ Рангелов пък твърди, че било практика службите да използват "момчета от улицата" при свои операции и Рангелов можело да си мисли, че им съдейства. По думите на адвоката иракчанинът има много лош български и може да не се изразява коректно в показанията си.

Въпреки това обаче защитникът се позова в полза на клиента си  именно на тези показания - по думите му в тях Мохамед казал, че Рангелов му подвикнал от колата да спре, като после го "тръшнал" на седалката. Тази дума може да не е използвана коректно, готов съм да се обзаложа, че на 100 грамотни българи никой не би използвал разговорно думата, навлезе в хипотеза юристът.

Той и колегите му поискаха да знаят как се е доказало, че тримата са трайно свързани, каквото е изискването за наличие на организирана престъпна група. Какво е извършвала тази група от януари 2015 г., след като всичко описано от прокуратурата започва от 7 декември, недоумява защитата.

Изслушвайки мотивите и на двете страни, съдът реши да остави и тримата в ареста. Причина за това е магистратското убеждение, че има достатъчно доказателства за вината на задържаните.

Няма риск те да се укрият, но може да извършат нови престъпления, постанови спецсъдът. Под въпрос обаче остава дали тримата ще бъдат съдени като организирана престъпна група. Мярката подлежи на обжалване след седмица, като такова ще има.