Злато и валута, укрити в чорапи, откриха митничарите на Лесово, съобщиха от агенция "Митници".

Златни плочки и сребърни накити, недекларирана валута и нелегални цигари откриха митнически служители при проверка на лек автомобил, влизащ в страната от Турция през митнически пункт Лесово.
Иззети са 166 сребърни изделия с общо тегло 660 грама и 11 златни пластини с общо тегло 355 грама. Митничарите са взели и недекларирани 13 700 евро и 1 200 къса цигари без акцизен бандерол.

Автомобилът с румънска регистрация е селектиран от митническа мобилна група за щателна митническа проверка, а от Гранична полиция постъпва искане заради съмнения за нелегални акцизни стоки.

Колата е отклонена за щателна проверка, въпреки твърденията на шофьора и двамата му спътници, че не пренасят нищо, което да подлежи на деклариране.

В багажника митническите служители се натъкват на пригоден тайник в естествените кухини над калника. Вътре е укрит добре запечатан плик, съдържащ общо 166 ювелирни артикула - пръстени, гривни, висулки, синджири, включително и две пластини от бях метал.

Според първоначалната експертиза всички изделия са изработени от сребро. Установено е, че сребърните изделия са собственост на един от пътниците. При последвалия личен преглед у него е открита и недекларирана валута - 13 700 евро в купюри от 50 до 500 евро, поставени в пачки в чорапите му и в джобовете на панталоните му.

При извършен личен преглед на шофьора, митническите служители установяват, че в обувките на мъжа, които той носи в момента на проверката, са скрити 11 златни пластини с различни размери и общо тегло 355 грама. Златните заготовки са разстлани над стелките и притиснати от стъпалата на шофьора. В ръчния му багаж митническите служители откриват и 1200 къса /60 кутии/ цигари марка "KENT" без акцизен бандерол.

Срещу двамата нарушители - шофьора на колата и единия от пътниците - румънски граждани от Букурещ, са съставени актове по Валутния закон и Закона за митниците. Изделията от благородни метали и недекларираната валута подлежат на отнемане в полза на държавата.