В община Добрич са регистрирани 307 случая, в които имоти общинска държавна собственост са отдадени без разрешение на общинския съвет, а само със заповед на кмета.

Тези нарушения са извършвани от 2004-а година насам, от когато по закон се изисква задължително санкция на общински съвет. Това сочат данните от изнесения междинен доклад за проверките на районните прокуратури.

Проверката беше разпоредена преди около месец от ВАП, посочи прокурор Малина Ачкаканова.

Проверката е констатирала общо около 2000 пропуски и нарушения на Закона за общинската собственост.

Сред тях са сключени договори за продажба или учредени права на строеж, по които продажната цена е по-ниска от данъчната оценка на съответния общински имот; сключени договори за продажба, замяна на общински имоти, учредени права на строеж върху общински имоти или конкурс.

В 7 от случаите са образувани досъдебни производства за извършено престъпление от общ характер. В 26 от случаите прокурорите са изисквали допълнителни материали или са възлагали допълнителни проверки.

Общият брой на проверените разпоредителни сделки е 26 939, от които продажбите са 20 196, учредените права на строеж са 4318, замените на имоти или право на строеж върху имоти, са 1426.

Малина Ачкаканова изтъкна, че резултатите от доклада са междинни и проверката продължава.

Припомняме, Висшият съдебен съвет образува дисциплинарни производства срещу петима магистрати, свързани със скандал с общински имоти в Приморско.