ЦСКА изпраща вълнуващ сезон, в който беше много близо до титлата на България. "Армейците" заслужаваха златните медали, но по обективни причини се разминаха с тях. ТОПСПОРТ представя азбуката на кампания 2022/2023 за ЦСКА.

А - "Армията"

Безспорно новината на сезона за ЦСКА е, че отборът ще има нов и модерен стадион. Нещо, което очакват поколения фенове на клуба. Вече всичко е сигурно, няма кой да спре ЦСКА по пътя към тази огромна цел, която наистина ще изстреля "червените" в друга орбита, ако може да взаимстваме от г-н Наско Сираков. Този стадион ще е най-голямата победа на ръководството на ЦСКА. Те се пребориха за мечтата на милиони.

Снимка 593958

Източник: startphoto.bg

Б - Бойкот

Организираните фенове спретнаха бойкот в началото на сезона, който беше напълно ненужен. И без тях ЦСКА се радваше на силна подкрепа на всеки стадион. В крайна сметка от Сектор "Г" се върнаха на трибуните и това даде още по-силен тласък на отбора. Дано вече ултрасите са осъзнали къде се крият враговете на ЦСКА и заедно с другите фенове, с отбор, треньор и ръководство, "червените" бъдат силно и задружно семейство.

Снимка 620791

Източник: Трибуна Сектор "Г"

В - Вариативност на състава

Треньорът Саша Илич често пъти правеше много ротации на състава. Сърбинът разполагаше с широк състав, изпълнен с качество. Това се доказва от огромния брой различни голмайстори и автори на асистенции. Може би голямата грешка беше Амос Юга да се използва като централен защитник, което се видя и вчера, по време на дербито с Левски. Юга е далеч по-полезен като опорен халф.

Снимка 618345

Източник: startphoto.bg

Г - Гриша Ганчев

Тази буква от азбуката на всеки сезон на ЦСКА няма как да не е запазена за човека, заради когото клубът го има. И не само съществува, но е единственият, който може да свали Лудогорец от първото място. С построяването на новия стадион, с пробивите в Европа, остава само титлата да се върне на "Армията". И това ще стане, но по честен път, както трябва да бъде. Гриша Ганчев ще се превърне в най-успешния и важен собственик на ЦСКА.

Снимка 609445

Източник: startphoto.bg

Д - Данаил Ганчев

Това е човекът, който е най-близо до отбора и треньорите. Синът на Гриша Ганчев не пропуска тренировка на ЦСКА и е приел присърце ролята си на "Армията", която е много важна. В същото време организира всичко около новия стадион. "Червените" имат млад и амбициозен собственик, който е в основата на подобряването на много неща в клуба - като маркетинг, връзка с феновете и всичко останало.

Снимка 616363

Източник: startphoto.bg

Е - Единство

Един човек, легенда на ЦСКА, не спира да говори за единен клуб. Всъщност, той е такъв. Атмосферата в отбора е перфектна, в съблекалнята няма дрязги и разправии, а подкрепа. Основната заслуга за това единство е на треньора Саша Илич. Без него няма как да вървиш напред. Колко единен е ЦСКА доказа и отношението към Иван Турицов след изпуснатата дузпа срещу гостите от Бистрица.

Снимка 594792

Източник: startphoto.bg

Ж - Жеферсон

Бразилецът се изравни по мачове за ЦСКА с Ибрахима Гай като чужденци с най-много за отбора в историята. Двамата имат по 160 срещи. Силно критикуван от едни, харесван от други, Жеферсон записа името си в аналите на "червения" клуб. Очаква се да остане на "Армията" поне още година.

Снимка 594785

Източник: startphoto.bg

3 - Защитата

ЦСКА беше железен в защита през този сезон. В 35 мача, "червените" допуснаха само 17 гола, с 10 по-малко от Лудогорец. Доста мачове бяха спечелени с 1:0. ЦСКА разполага с отлични централни бранители в лицето на Матей, Кох, Махмутович и Петров. Вече стана въпрос, че там беше използван и Юга, което според мен не е правилно решение.

Снимка 616388

Източник: startphoto.bg

И - Илич

Сърбинът пристигна на "Армията" без много опит, водил само един клубен отбор преди това - Чукарички. Да, бъркаше. Да, учеше се и още се учи. Но не може да се отрече, че направи много в ЦСКА. Още в първия си сезон направи така, че тимът му да е в борбата за титлата до последния кръг. Стана втори най-успешен наставник на "червените" от чужбина по брой победи след Миодраг Йешич. Саша Илич има пълната подкрепа на ръководството и спокойствието да работа и да развие идеите си. Феновете също са зад него.

Снимка 620045

Източник: startphoto.bg

Й - Йешич

Няма как в сезона на ЦСКА да не отбележим и смъртта на легендата Миодраг Йешич. Той е единственият чужденец, направил отбора шампион. Голям любимец на феновете. Жестока катастрофа отне живота на Генерала, но той остава завинаги в "червените" сърца. Вечна му памет!

Снимка 598649

Източник: cska.bg

К - Купа на България

Може би най-разочароващото през сезона на ЦСКА беше отпадането на четвъртфинал в турнира за Купата на България. Защото дойде на стадион "Българска армия" - от Черно море. С оглед изпуснатата титла, това отличие можеше да е утешителна награда. ЦСКА стигаше поне до полуфинал в последните години, но този път не го направи.

Снимка 613295

Източник: startphoto.bg

Л - Лига на конференциите

ЦСКА беше близо до поредно участие в групова фаза на евротурнири. "Червените" отстраниха Македоня ГП и Сейнт Патрикс, за да играят отново с Базел на бараж. Отборът на Илич победи швейцарците с 1:0 в София, но отпадна след загуба с 0:2 на чужд терен. Участието на ЦСКА е добро, а Базел докосваше финала на турнира, но отстъпи на полуфинал.

Снимка 584640

Източник: startphoto.bg

М - Магазин

ЦСКА отвори хубав магазин, който се хареса на феновете. Маркетингът на клуба се развива. Интересът е огромен. Пример за това е, че когато се пусне лимитирана серия от артикули, като тази за 75-годишнината, те свършват за часове. Има още какво да се желае, най-вече като разнообразност на стоките и размери, но се работи в тази насока.

Снимка 617014

Източник: startphoto.bg

Н - Назон

Назон стана голмайстор на отбора. В началото националът на Хаити беше приет малко скептично от феновете, но доказа, че е добър футболист. Дюкенс отбеляза 20 попадения в 40 мача във всички турнири, което прави средно по гол на две срещи. Отделно допринесе много за настроението и атмосферата в съблекалнята. ЦСКА продължи да намира добри централни нападатели след Каранга, Мауридес, Соу и Кайседо.

Снимка 617371

Източник: startphoto.bg

О - Организация

Всичко в ЦСКА през този сезон беше организирано много добре. Така треньорът и футболистите бяха съсредоточени само и единствено върху футбола и представянето си на терена. ЦСКА няма друга организация, присъща на един друг отбор, която много помага за печелене на мачове... ЦСКА заговори и за ОПГ във футбола ни...

Снимка 607173

Източник: startphoto.bg

П - Петър Жеков

Друга кончина беляза сезона на ЦСКА. Отиде си една от най-големите легенди на клуба - Петър Жеков. Вълшебния стрелец ще остане завинаги в историята на българския футбол и в сърцата на феновете. Най-големият голмайстор на ЦСКА вече не е тук... Мир на праха му!

Снимка 607117

Източник: Официален сайт на ЦСКА

Р - Рекорд за победи като гост

11 поредни победи като гост, това постигна ЦСКА през сезона и записа рекорд. Никой друг не го е направил в цялата история на футбола ни. "Червените" бяха като домакини на всеки стадион из България, подкрепяни от своите верни фенове. Преди Илич ЦСКА трудно печелеше на чужд терен, но вече не е така. Рекорд беше записан и като точков аванс пред големия съперник Левски - ЦСКА завърши на 23 пункта пред "сините".

Снимка 606261

Източник: startphoto.bg

С - Съдиите

И през тази кампания се видя какъв аршин показват съдиите към ЦСКА и към Лудогорец. Със сигурност не беше еднакъв. Това е един от основните фактори, заради които "червените" не станаха шампиони. Особено скандално беше съдийството на Георги Кабаков по време на мача с Лудогорец в Разград (2:2), когато не отсъди нито една от 3 кристално чисти дузпи за ЦСКА. Смело мога да твърдя, че тази титла на Лудогорец е една от най-съдийските. Претенциите на много треньори от елита след мачове със "зелените" го доказват.

Снимка 616393

Източник: startphoto.bg

Т - Турицов

На една дузпа от титлата... Истински шок преживяха феновете, когато Турицов изпусна дузпа в продължението на мача срещу ФК ЦСКА 1948, която впоследствие се оказа решаваща за титлата. Както се казва, всеки може да пропусне от бялата точка и никой не обвинява десния бек. По-рано през сезон той вкара друга решителна дузпа - за успеха с 2:0 над Сейнт Патрикс в Дъблин, който прати ЦСКА на бараж за влизане в групите на Лига на конференциите.

Снимка 620847

Източник: startphoto.bg

У - Ужасната новина за Йомов

Ужасната новина за ЦСКА през кампанията беше тази, че Георги Йомов е уличен в употреба на допинг. Той беше основен футболист на отбора и със сигурност щеше да помогне много за спечелване на титлата. Сега се водят дела, а по всичко изглежда, че кариерата му май приключи. За съжаление...

Снимка 585474

Източник: Официален сайт на ЦСКА

Ф - Феърплей

Ако го имаше във футбола ни, ЦСКА щеше да бъде шампион още този сезон. Не е феърплей отбори да играят с юношите си срещу Лудогорец и с най-доброто срещу ЦСКА. Справка - Левски и Локомотив (Пловдив). Безсмислен се явява този формат на първенството с плейофи, и то по един мач между два отбора в тях.

Снимка 619855

Източник: startphoto.bg

Х - Хайнц

Може би най-добрият футболист в състава на ЦСКА. Тобиас Хайнц просто мирише на футбол. Нисичкият играч разполага с отлична техника, дрибъл и поглед върху играта. Перлата в селекцията на "червените". За съжаление, не дойде преди началото на сезона, а по време на кампанията. Беше на високо ниво и срещу Левски вчера, вкара първия гол с глава. Очакванията са през следващия сезон да е лидер на отбора.

Снимка 614664

Източник: startphoto.bg

Ц - ЦСКА на 75!

През този сезон ЦСКА стана на 75 години. Клубът отбеляза празника с различни инициативи и банкет за легенди, ветерани и деятели във Военния клуб. Бяха пуснати в продажба и специални артикули - значка, шалове, фланелка и един наистина уникален албум със снимки.

Снимка 616759

Източник: Официален сайт на ЦСКА

Ч - Чест

ЦСКА запази честта си и през този сезон. "Червените" не разчитаха на съдийска помощ и играха само за себе си. За разлика от други, които сами лепнаха петна на имената и емблемите си.

Снимка 617126

Източник: Официален сайт на ЦСКА

Ш - Шагоян

Жараир Шагоян определено е футболист с качества, но не получи достатъчно шанс за изява. Дойде с големи очаквания и надежди, а сега не е ясно дали ще остане в клуба.

Снимка 593959

Източник: startphoto.bg

Щ - Щастие

Щастие с пари не се купува, се казва в една хубава българска песен. Не се купува и с титли. ЦСКА е щастлив, че има толкова многобройна и вярна публика. И през този сезон аплодисментите са за всяко едно "червено" сърце, което подкрепи отбора. Футболът е за хората. Без хора, всичко губи смисъл.

Снимка 616350

Източник: startphoto.bg

Ъ - Ъглови удари

ЦСКА беше много силен при статични положения и най-вече ъглови удари. След такива Тибо Вион записа най-много асистенции, а "червените" вкараха доста голове. Търси се този, който да изпълнява добре преки-свободни удари. Гредата срещу ФК ЦСКА 1948 от такъв на Тобиас Хайнц загатва, че може би той е правилният избор.

Снимка 614651

Източник: startphoto.bg

синЬо - Синьо щастие

Синьо щастие е да видиш юношите ти как губят в Разград и след това да празнуваш титлата, все едно е спечелена от любимия ти отбор. Винаги ще има дъно, гласи един от лафовете на големия Димитър Пенев... 

Снимка 621449

Източник: startphoto.bg

Ю - Юга

Въпреки нападките към него от страна на някои медии, Юга беше истински лидер на ЦСКА. Вече споменахме, че е далеч по-полезен на титулярната си позиция като опорен халф. Опитният французин получи нов дълъг договор с клуба и ще продължи да радва феновете, които наистина го обичат много.

Снимка 621421

Източник: startphoto.bg

Я - Ясна визия за бъдещето

ЦСКА има ясна визия за бъдещето. ЦСКА надгражда. Следва силна селекция, за да може през следващия сезон отборът да бъде още по-силен и най-накрая на спечели титлата. Следва опит за нов европейски пробив и първа копка на новия стадион. Бъдещето пред ЦСКА е светло!

Снимка 616367

Източник: startphoto.bg