Треньорът на ЦСКА Любослав Пенев е на второ място по мачове начело на отбора в Европа през XXI век, въпреки че има само едно участие - през сезон 2009/2010. Ел Голеадор е с 10 срещи. Тогава ЦСКА първо отстрани Дери Сити в Лига Европа, а след това и руския Динамо (Москва), за да намери място в груповата фаза. Там обаче не се представи никак добре и записа само едно равенство - 1:1 срещу английския Фулъм в София. Така Любо Пенев има на сметката си общо 10 мача като треньор на "армейците" в евротурнирите. Балансът му обаче е отрицателен - 2 победи, 3 равенства и 5 загуби.

Снимка 243773

Източник: LAP.bg

В четвъртък Пенев ще оглави еднолично второто място в тази класация. В момента той го дели със сърбина Миодраг Йешич, който също е с 10 мача. Генерал Йешич е треньорът с най-много победи начело на ЦСКА в евротурнирите през настоящия век - 6. Паметни завинаги остават тази с 1:0 срещу Ливърпул на "Анфийлд" и още две със същия резултат срещу Байерн (Леверкузен) на Димитър Бербатов по онова време. Другите 3 са срещу Тирана - 2 с по 2:0 и срещу Викинг (отново 2:0) - първи успех за ЦСКА в групова фаза на Лига Европа.

Първи по мачове като наставник на ЦСКА в Европа през XXI век е Стойчо Младенов. Екзекутора на Ливърпул има 18. Крайно любопитно е, че именно неговото име е свързано с доста срамни отпадания, а в същото време той има само 2 загуби в редовното време - и двете от Галатасарай. Равенствата му в този период са 11 (!!!), а победите 5 - по две срещу Пюник и Динамо (Минск), една срещу Омония. Младенов отстранява именно Пюник, Динамо и Омония, но отпада от Галатасарай, Блекбърн, Торпедо (Москва), Тулуза, Мура и Зимбру.

Снимка 521999

Източник: LAP.bg

Трима треньори са с по 6 мача - Аспарух Никодимов, Пламен Марков и Нестор ел Маестро. Марков също няма загуба в редовното време, а Паро изненада Европа, след като ЦСКА отстрани силния Шахтьор (Донецк), и то след успех с 3:0 в София. Балансът му с Ел Маестро е равен - по 3 победи и 3 загуби.

Трима са и специалистите с по 5 срещи. Най-добре от тях се представи Стамен Белчев, който постигна 4 победи и записа само една загуба. Именно Стамен написа приказката на ЦСКА в Европа през миналия сезон, след като отстрани Сиренс, БАТЕ, Б-36 и Базел, за да изпрати "армейците" отново в групи на Лига Европа след 2009-а година, когато го направи именно настоящият треньор Любослав Пенев. Гьоре Йовановски и Милен Радуканов са другите с по 5 мача.

С най-малко са Павел Дочев, Добромир Митов и Даниел Моралес, които имат по две срещи. Дочев записва 2 победи, а при Митов е най-големия успех на ЦСКА в Европа за века - 4:0 над Титоград от Черна гора. Моралес направи 0:0 срещу Рома в Рим, но след това беше разгромен с 0:3 от Йънг Бойс.

Снимка 432956

Източник: LAP.bg

ТРЕНЬОРИТЕ НА ЦСКА В ЕВРОПА ПРЕЗ XXI ВЕК ПО БРОЙ МАЧОВЕ:

СТОЙЧО МЛАДЕНОВ - 18 МАЧА, 5 ПОБЕДИ, 11 РАВЕНСТВА, 2 ЗАГУБИ

ЛЮБОСЛАВ ПЕНЕВ - 10 МАЧА, 2 ПОБЕДИ, 3 РАВЕНСТВА, 5 ЗАГУБИ

МИОДРАГ ЙЕШИЧ - 10 МАЧА, 6 ПОБЕДИ, 4 ЗАГУБИ

НЕСТОР ЕЛ МАЕСТРО - 6 МАЧА, 3 ПОБЕДИ, 3 ЗАГУБИ

АСПАРУХ НИКОДИМОВ - 6 МАЧА, 3 ПОБЕДИ, 3 ЗАГУБИ

ПЛАМЕН МАРКОВ - 6 МАЧА, 3 ПОБЕДИ, 3 РАВЕНСТВА

СТАМЕН БЕЛЧЕВ - 5 МАЧА, 4 ПОБЕДИ, 1 ЗАГУБА

ГЬОРЕ ЙОВАНОВСКИ - 5 МАЧА, 1 ПОБЕДА, 1 РАВЕНСТВО, 3 ЗАГУБИ

МИЛЕН РАДУКАНОВ - 5 МАЧА, 1 ПОБЕДА, 1 РАВЕНСТВО, 3 ЗАГУБИ

ЛЮПКО ПЕТРОВИЧ - 4 МАЧА, 1 ПОБЕДА, 1 РАВЕНСТВО, 2 ЗАГУБИ

ФЕРАРИО СПАСОВ - 4 МАЧА, 1 ПОБЕДИ, 2 РАВЕНСТВА, 1 ЗАГУБА

ЕНРИКО КАТУЦИ - 4 МАЧА, 3 ПОБЕДИ, 1 ЗАГУБА 

БРУНО АКРАПОВИЧ - 3 МАЧА, 1 ПОБЕДА, 1 РАВЕНСТВО, 1 ЗАГУБА

ПАВЕЛ ДОЧЕВ - 2 МАЧА, 2 ПОБЕДИ

ДАНИЕЛ МОРАЛЕС - 2 МАЧА, 1 РАВЕНСТВО, 1 ЗАГУБА

ДОБРОМИР МИТОВ - 2 МАЧА, 1 ПОБЕДА, 1 РАВЕНСТВО.

ЦСКА отпада три пъти на старта в Европа, два от тях с треньор Стойчо Младенов

ЦСКА отпада три пъти на старта в Европа, два от тях с треньор Стойчо Младенов

През този век