За малко повече от месец ЦСКА затвори кръга в Лига Европа. "Червените" постигнаха голяма победа в Швейцария - 3:1 над Базел. За да загубят с 0:3 от Йънг Бойс, отново в тази страна. В тези два мача видяхме двете лица на отбора. ЦСКА от години не беше мачкал така голям съперник на Стария континент, както го направи в Базел. След гола на "синьо-червените" на терена имаше само един отбор - българският. Именно този подвиг породи свръхочаквания в много фенове и специалисти. В журналисти, лично в мен. Именно, защото от поне десетилетие не бях виждал такава игра от ЦСКА на чужд терен в Европа. За да дойде тъжната вечер в Берн, която ни върна в реалността. Приземяването беше тежко и болезнено.

Снимка 498977

Източник: БГНЕС

Веднага след успеха на стадион "Санкт Якоб Парк", вече бившият треньор Стамен Белчев заяви, че целта е изпълнена, а всичко в груповата фаза ще бъде бонус. Повтори го и капитанът Валентин Антов, дни след това. Искаше ни се да не е само бонус. Но за съжаление е... Бонусът на "Олимпико" можеше да се превърне в истински джакпот, ако ЦСКА беше малко по-точен в атака. Мачът с Клуж бе изигран на прилично ниво, въпреки домакинската загуба. Особено през първото полувреме. За да стигнем и до първото в Берн, което мога да определя само е една дума - хаос! Сигурен бях, че изкуственият терен ще е голям минус за ЦСКА. Видя се, че е така. Чест прави на всички в клуба, че не се оправдават с него. Когато допуснеш три гола за 32 минути, няма как да е само заради терена. Но дори Барселона беше пред отпадане от аматьори за Купата на Краля през миналия сезон. Именно заради изкуствен терен. Каталунците сякаш играеха някакъв друг спорт във въпросната среща. Спасиха ги два късни гола и проблясъци от страна на Антоан Гризман.

Снимка 498768

Източник: EPA/БГНЕС

Но с такива индивидуални грешки в защита и в центъра на терена, когато Юнус Санкаре се замота между трима, топката му беше лесно отнета и след това падна гол, без да отбележиш попадение в три поредни срещи в групите, няма как дори да мислиш, че все още си с шансове да продължиш напред към преките елиминации. Поне не към момента. Такава е реалността - няма как български отбор да постига подвиг след подвиг срещу много силни и отлично организирани съперници. БАТЕ, Базел, Рома и Йънг Бойс са именно такива. И ЦСКА направи нещо голямо с отстраняването на гранда на Беларус и "синьо-червените".

Снимка 504086

Източник: cska.bg

Пробивът е Европа е факт! ЦСКА подари на феновете си незабравими нощи. Повечето от тях го осъзнават и живеят в реалността, а не със свръхочаквания. Само като видяхме какъв стадион има Йънг Бойс, макар и с изкуствена трева, колко хора работят за клуба, какви млади и добри футболисти имат, как всичко е на друго, много по-високо ниво от българското (като цяло), та се чудя какво повече да искаме от ЦСКА? Нищо повече не може да искаме от гол в групите (най-накрая) и една победа в следващите три мача - с Йънг Бойс и Рома в София, както и с Клуж в Румъния. Това трябва да бъде програма "максимум", за да има надграждане. Защото в предните си три участия в групова фаза "армейците" записаха два пъти по една победа и веднъж само равенство. Сега равенството го има, очакваме успеха. Всичко повече ще е не само бонус, а ново бягство от реалността.

И Вальо Антов ли трябва да съсипем?

И Вальо Антов ли трябва да съсипем?

Всеки греши, най-нормално е да го правят младите