Десет български града ще се включат тази вечер в Нощта на литературата.

Проектът Нощ на литературата е в подкрепа на идеята, че литературата е инструмент за взаимно разбиране, който преодолява езиковите и културни различия.

Създадена преди седем години в Европа, Нощта на литературата се провежда в България за втори път.

Oрганизатори на събитието са чешките центрове съвместно с мрежата културни институти на страните от Европейския съюз EUNIC.

Проектът у нас е осъществен съвместно от Австрийското посолство, Британския съвет, Гьоте институт, Представителството на Европейската комисия, Културно-информационния център на република Македония, Полския институт, Руския културно-информационен център, Унгарския институт, Френския институт и Чешкия център. В събитието ще се включи и сдружение „София: Поетики", което ще допълни програмата с произведения на млади български поети.

В 18.00 часа тази вечер в събитието ще се включат градовете Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, София и Шумен.

На всеки половин час известни български личности ще четат откъси от издадени на български чужди автори. Това ще се случва в определени места, където всеки слушател може да получи печат и да участва в томбола.
Информация за местата и събитията можете да намерите на страницата на Нощта на литературата във Фейсбук.

Посетителите ще имат възможността да се докоснат до произведенията на автори от Австрия, Великобритания, Македония, Полша, Русия, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия.

Местата в София, на които ще има четения:

"Град печален" от Йежи Пилх, ЦУМ - 18:00 до 19.30 ч., чете Стоян Алексиев

"Нови разкази" от Зденек Сверак, Чешки културен център- Тераса - 18:00 до 21.00 ч., чете Ицхак Финци

Поезия за малки и големи от Юлиан Тувим, Полски институт , Галерия - от 18:00 до 21.00 ч., чете Александра Василева

Съвременна руска поезия, Градинката зад Руската църква - 18:00 до 21.00 ч., четат Румен Шомов, Светослав Нахум, Петко Недялков

"Последната от Хаусманови" от Стивън Бересфърд, Чай във фабриката - 18:00 до 21.00 ч., четат Десислава Стойчева и Алиса Атанасова

Съвременна българска поезия, Книжарница "Къща за птици" - 18:00 до 21.00 ч., четет Галина Николова, Белослава Димитрова, Иван Христов

"Виенско колело" от Клеменс Й.Зец, Софийски университет - двор - 18:00 до 21.00 ч., чете Веско Мезеклиев

"Гастрономическият разум" от Мишел Онфре, Френски културен институт - 18:00 до 21.00 ч., чете Александра Гюзелева

"Наш човек от мястото на събитието" от Роберт Перишич, Европейска комисия в България информационен център на ЕС - 18:00 до 21.00 ч., чете Иван Юруков

"Врач" от Мартин Ришави, Културно-информационен център - София (подлеза на СУ) - 18:00 до 21.00 ч., чете Филип Трифонов

"Митология на съня" от Влада Урошевич, Dada Cultural Bar - 18:00 до 21.00 ч., четат Иван Калошев и Ива Христовска (китара)

"Небето под Берлин" от Ярослав Рудиш, Централна поща, писмовен салон - 18:00 до 21.00 ч., чете Явор Бахаров