Четири пръстена, два които бронзови и два сребърни, сребърни монети и костен мундщук за музикален инструмент от края на XIII и началото на XIV век представи проф. Николай Овчаров като резултат от първия месец на разкопките на Перперикон през тази година.

За този сезон са предвидени да се изследват големи обекти в северната част на Скалния град, където по думите на проф. Овчаров се очакват да бъдат открити някои от най-ценните сгради в цялата история на съществуването на Перперикон.

На този етап разкопките са достигнали дълбочина 50-70 сантиметра, като са се открили над 10 сгради, в една от които е запазена цялата покъщнина – домакински съдове, ножици, игли и други, останали при драматичното напускане на къщите при някоя от многобройните обсади в началото на XIV век.

„Особено интригуващ е един от пръстените, вероятно от XIII век, на който има кръстовиден монограм с букви, формиращи име и титла на важен човек“, посочи проф. Овчаров и обясни, че в момента специалистите се занимават със „загадката“ да установят притежателя на пръстена.

Той разказа повече и за посещението на група видни гръцки археолози в страната ни, което е продължило пет дни и е осъществено с помощта на Симеон Сакскобургготски.

„Гръцките ни колеги останаха изумени, разведохме ги из обекти в София, Пловдив и, разбира се, Перперикон“, посочи професора и добави, че се надява тази среща да постави основата на бъдещи съвместни дейности в изключително богатия на археологически находища и паметници на културата регион около българо-гръцката граница.

За финал проф. Овчаров сподели, че проблемите с европейския проект „Перперикон“ на стойност 4 млн. лева, които имаха шанс да бъдат изгубени, вече са решени.

Обжалващата проекта фирма е била принудена да оттегли своята жалба и до седмица всички договори ще бъдат подписани, а на Перперикон до края на месеца ще стартира освен археологическа и строителна работа. В основната на проекта са дейности по инфраструктурата, изграждане на алеи, дървени пътеки над самия скален град и др.