Председателят на Народното събрание Никола Минчев откри фотодокументалната изложба "165 години от рождението на Княз Александър I". Експозицията беше открита в почивката на пленарното заседание в Клуба на народния представител на 20 април 2022 г.

Фотодокументалната изложба, съставена от Движение национално възраждане "Оборище", се представя под мотото "България в блясък". В нея са включени както реставрирани фотографии, така и репродукции, които изобразяват живота на българския княз. Това е третата изложба под това мото, представена в сградата на Народното събрание.

Преди броени дни в тази сграда отбелязахме приемането на Търновската конституция, а сега засвидетелстваме заслужено уважение към първия княз на Третата българска държава, каза Никола Минчев. Председателят на Народното събрание припомни силата и мъжеството, с които княз Александър I отстоявал идеала на българския народ. С манифеста от 8 септември 1885, както и победата на българската армия в сръбско-българската война от същата година, князът доказва себе си като народен водач, добави Минчев.

Част от фотографиите, включени в експозицията, изобразяват и емблематични личности от управлението на княз Александър I - капитаните, победили сръбските генерали, годеницата на княза Виктория Пруска, съпругата му графиня Йохана Хартенау и децата им, Крум-Асен и Вера-Цветана.

Снимка 571402

Източник: news.bg

Бившият депутат и главен секретар на Движение за национално възраждане "Оборище" Тошо Пейков представи историята на експозицията. Преди пет години заедно с историка Димитър Пиронков започнахме събирането на фотографии, каза Пейков. Първоначално те успели да намерят само пет такива, но благодарение на фондация Хайлегенберг успяват да допълнят колекцията.

Никой не познаваше децата на княза, никой не знаеше нищо за годеницата му Виктория Пруска, каза Пейков. Той обясни и подредбата на експозицията, която следва живота на княза. Започвайки от младежките му години, през началото на неговото управление, съединението, сръбско-българската война и успешния му брак с графиня Йохана Хартенау, проследяваме делото на Александър I. Включени са също и невиждани до момента документи, които описват посещенията му в Рилския манастир и Рила.