Актьори от Народния театър „Иван Вазов” искат оставката на председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

Те обясняват мотивите си в отворено писмо, подписано от 72-ма души. Позицията на актьорската гилдия е във връзка с изразеното от Мутафчиев отношение относно предприетите от Министерство на културата този месец мерки за редица български театрално-сценични институти.

От гилдията смятат, че Христо Мутафчиев системно не спазва устава на Съюза на артистите.

„Уроненият авторитет както на Съюза на българските артисти, така и на актьорската и прилежащите й гилдии, е резултат от недопустимото за една творческа синдикална организация подменяне на каузални с тяснопартйни интереси”, се посочва в отвореното писмо.

Припомняме, че преди дни Мутафчиев обяви, че държавата не може да храни всички държавни театри и да се дава последен шанс на сцените, които са на загуба.

Преди 10-ина дни Министерството на културата обяви, че ще покрие от собствения си бюджет преразхода на средства, допуснат от редица театри в страната. Става въпрос за театрите в Благоевград, Смолян, Кърджали, Велико Търново, Враца, Държавния музикален и балетен център в София и Операта в Стара Загора, както и от Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”.

Тези културни институти трябва да представят още през този месец програми за финансово стабилизиране. По този начин на тези театри се дава възможност да заработят активно, да увеличат броя на сценичните си изяви и да представят изкуството си.

Служителите на театъра смятат, че Мутафчиев работи в ущърб на достойнството на театралната гилдия и против издигане на престижа на изкуството в българското общество. Чрез действията си той насаждал негативен образ на гилдията в публичното пространство.

В отвореното писмо се посочва още, че в устава на Съюза на българските артисти било посочено, че организацията е независим от политически партии и държавни структури орган. Тя трябвало да се ръководи единствено от волята на членовете си.