Средновековната крепост Маркели край Карнобат това лято привлече интереса на англичани, руснаци и македонци, съобщават от общинската администрация.

Обектът не е посещаван само от туристи от страната и чужбина, но и от хора, търсещи нестандартна обстановка за личните си празници.

Наскоро младоженци са избрали фона на останките на древния град Маркели, за да направят сватбената си фотосесия. Дни по-късно младото семейство се е върнало отново, за да направи нова поредица от фотографии за личния си архив. Този път обаче те били наели средновековни облекла и атрибути.

Оказва се, че когато наемат реквизита, господата държат към своето бойно снаряжение да добавят предимно мечове, а дамите избират лъковете.

Около 460 декара е общата площ на археологическия комплекс. Археолозите са успели да проучат част от отбранителното съоръжение. Това е станало в рамките на спечелен от община Карнобат проект. Установили са 12 бойни кули, изключително сложно водоснабдително съоръжение и солидна християнска базилика, която е била изградена върху по-ранен храм и мартириум с тленните останки на светец.

Откритията вече са консервирани и достъпни за посещения, уточняват от местната администрация.

Природата в района привлича наред с историята туристите. В крепостта са разположени специални вишки, от които могат да се наблюдават над 87 вида птици. 17 от тях са вписани в Червената книга на изчезващите видове в България.