Работата по столичното Ларго не спира по време на големите августовски жеги, съобщават от Министерство на културата. От ведомството изтъкват, че с реализацията на проекта за изграждането на Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика", центърът на столицата ни съвсем скоро ще има и най-големия музей на открито.

Проектът се финансира по ОП „Регионално развитие", инвестицията е 15.5 млн. лева.

В късната есен на тази година се очаква да приключи цялостната реконструкция на Ларгото. Предвижда се да бъдат експонирани и консервирани разкритите археологически находки при строежа на метростанцията до ЦУМ.

Заключителният етап предвижда да бъде благоустроена и зоната на площад „Независимост" на зоната под бул. „Мария Луиза" с обща площ 8 000 кв. м.

От Министерство на културата поясняват, че зоната на площад „Независимост" обхваща пространството между съществуващите подлези на Източната Сердикийска порта на античния град, централния подлез с храм „Света Петка Самарджийска", пространството под пътната връзка между булевардите „Княз Дондуков" и „Тодор Александров" и пространството под площада пред ЦУМ.

Ще бъдат обособени зони за музейно експониране на демонтираните при разкопките под бул. "М. Луиза" останки от църква и фрагмент от хан от средновековния период, както и експозиции на привнесени от други части на града артефакти от античната епоха.

Предвижда се да бъдат обособени зони за отдих, пространства за провеждане на сценични дейности и изложби, арт галерии и книжарница, както и пунктове за административно-техническо управление на комплекса и информационно-туристическо обслужване на посетители.

Зоната под бул. "Мария Луиза" обхваща пространството между Централния подлез с храма „Света Петка Самарджийска" и северния вестибюл на Метростанция ІІ-8, като включва покритото пространство под трасето на бул. „Мария Луиза".

От съобщението до медиите става ясно, че особено внимание ще бъде обърнато на запазените и документирани декоративни елементи (мозайки), като проектът предвижда запазването им in situ.