emaxpress
Антимафиот грабна приза „Рицар на книгата" 2009. Явор Колев, шеф на сектор компютърни престъпления в ГДБОП, получи наградата за заслуги за защитата на интелектуалната собственост и заради многобройните акции срещу пиратското разпространение.

Мога да ви уверя, че пиратите и ние рицарите, сме хора от миналото и ще останем в миналото. Бъдещето е на младите поколения", смята той.

За цялостно творчество награда „Рицар на книгата" получи журналистът Петър Величков от в. „24 часа", който 30 години работи за популяризирането на книгите.

Раздадени бяха и 3 журналистически награди. От радиожурналистите с приза се окичи Дарина Анастасова от БНР.

От печатните медии наградата отиде при Аглика Георгиева от в."Новинар", а при интернет медиите "рицар" стана Александър Ненов от teenproblem.net.

Церемонията уважи и столичният градоначалник Йорданка Фандъкова.

За мен е дълг да съм тук в храма на книгата в този ден, заяви тя. Тя се похвали, че една от първите статуетки, които е занесла в кметския си кабинет, е наградата „Рицар на книгата", която преди години й беше връчена.

Йордана Фандъкова посочи още, че днес по повод Международния ден на книгата, е раздала книжки на деца от столични училища. Четенето означава грамотност, посочи Фандъкова.

Нашите деца обичат да четат, смята кметът на София. Според нея родителите могат да стимулират децата да четат повече книги, като им подаряват.

Международният ден на книгата се чества от 1996-а година под патронажа на ЮНЕСКО. Самите награди „Рицар на книгата" са учредени през 2004-а година.