Британски археолози се натъкнаха на сензационна находка. На дълбочина 8 м в Северно море те открили два древни града. Учените нарекоха вече уникалната находка "Северна Атлантида".

Екип от археолози от University of Newcastle открил градовете съвсем случайно. Групата от учени отдъхвала в известния курорт Tynemouth. По време на почивката си те се учели да се гмуркат с акваланг, пише The Guardian, цитиран от NewsRu.
•Тренирахме в морето, когато случайно погледнах във водата и видях на дъното необичайна камара камъни. Бях потресена! – разказва ръководителят на екипа доктор Пени Спикинс.

За непосветения в тази област човек това са просто купчина камъни по дъното, но за учените – това са руини на древни градове, намиращи се на дълбочина 8 метра в Северно море. По оценка на археолозите, градовете са на възраст около 10 хил. години.

В хода на разучването на градовете изследователите открили части от стрели и острие от каменни ножове. Археолозите отказват да съобщят точното място на находката, тъй като се опасяват, че тя може да стане интерес за много туристи, както и на грабители.

Преди 5-10 хил. години това място било залято от вода и жителите му умрели. Нашата находка може да покаже на света, как са живеели и с какво са се занимавали първите обитатели на британските острови, подчерта Спикинс.

Ние сме убедени, че на дъното на Северно море се намира доисторическа Атлантида. Ние направихме първата си крачка по пътя към новия , неизвестен за нас свят, заяви главният археолог от фонда English Heritage Дейвид Маилс.