Археолозите, работещи по разкопките край село Дрен, откъдето ще мине магистрала „Струма", дадоха подробности около откритите от тях находки и риска от започващите съвсем скоро строителни работи по ЛОТ 1.

Ръководителят на екипа - археологът Филип Михайлов и директорът на пернишкия музей Емилия Велинова, изтъкнаха значимостта на тракийския некропол край селото.
Такова нещо в България не е откривано, ако тези находки бяха в друга страна, трасето на магистралата щеше да бъде изместено, но при нас това не се случва, коментираха те, цитирани от БГНЕС.

Според Филип Михайлов некрополът датира от X-IX век преди Христа, като е просъществувал до V-IV век. Три хиляди години преди да започне строежът на магистрала "Струма", древните обитатели на земите носели камъни от километри, за да изградят грижливо надгробията на близките си.

Мъртвите били кремирани извън некропола, след което заедно с тленните им останки били полагани в глинени съдове, заедно с накити от бронз и благородни метали, тоалетни принадлежности. Много от погребваните били войни и това личи от придружаващите ги оръжия - 2-3 копия, едноостри ножове, разказаха специалистите.

И двамата бяха категорични, че на 30 юни ще освободят площадката за строителите на ЛОТ 1 от автомагистрала "Струма". Те обаче посочиха, че ще бъдат много доволни, ако им се даде отсрочка от 45 дни, защото има още работа по разкопките.

Същинската работа в археологическия обект започна на 23 март.

И въпреки наводненията, които наложиха работата да бъде временно спряна, са разкрити 38 каменни структури, в някои, от които има по 5-6 гроба, както и над 180 съоръжения, свързани с погребалните ритуали.

Все още има много проблеми с този обект, той е нелогичен от гледна точка на това, че няма с какво да го съпоставим. Нещо повече, той е еталон, по който ще сравняваме всички останали, категоричен бе археологът Михайлов. Според него с разкрития съвсем случайно обект се "кове историята, и по-точно методиката на проучването на такива обекти".
"Ние не пречим на Бойко, он на нас ни пречи", каза на типичен местен диалект един от работниците на разкопките на тракийския некропол край село Дрен.

Събраните досега артефакти са дадени за класифициране и те ще останат за идните поколения в музеите. Трасето на магистралата, обаче, ще засипе уникалните кръгли и правоъгълни каменни структури, където са открити останките от изгорените тела на войните, амунициите, накитите, амулетите и най-нужните за отвъдния им живот лични вещи.