Две представления получиха по две статуетки "Аскеер" на церемонията в сряда вечерта в театър "Българска армия".

"Антигона" по Жан Ануи на плевенския театър "Иван Радоев" бе отличено за режисурата на Александър Морфов и за най-добър спектакъл.

"Арт" от Ясмина Реза на Младежкия театър получи "Аскеер" за изгряваща звезда - Владислав Стоименов (за режисура) и Кирил Недков - за поддържаща мъжка роля, съобщава БТА.

За поддържаща роля при жените като най-добра беше отличена Мария Каварджикова - за Магдалена в "Частици жена" от Ката Вебер (Народен театър)

За съвременна българска драматургия бе отличена Яна Борисова за "Място, наречено другаде" в "Театро".

За водеща женска роля наградата отиде при Светлана Янчева - за ролята на Уини в "О, щастливи дни" от Самюъл Бекет в "Сфумато".

Владимир Пенев бе отличен за водеща мъжка роля за ролята на поп Кръстьо във "Великденско вино" от Константин Илиев (Народен театър).

Снимка 619570

Източник: БГНЕС

Наградата за моноспектакъл е за "Неведение" от Албена Ставрева (консултант - Явор Гърдев, режисьор - Албена Ставрева, сценограф - Албена Ставрева, музика - Мира Искърова, звуков дизайн - Юлиан Стоичков, с участието на Албена Ставрева, Народен театър).

Статуетката за сценография е номинациите са за Мариета Голомехова "за "Дон Кихот" от Мигел де Сервантес в Младежкия театър), за костюмография - Никол Трендафилова за "Леонс и Лена" от Георг Бюхнер в Yalta Art Room, за театрална музика - Милен Кукошаров за "Три сестри" в театър "Възраждане".

Сценографът проф. Слави Кокалов получи голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство. Актрисата Елена Райнова взе почетен "Аскеер" за творческа чест и принос в развитието на театралното изкуство.

Церемонията тази вечер беше поверена на режисьора Борис Радев, сценография и костюми - Нина Пашова, музика и музикален продуцент - Добрин Векилов-Дони, хореография - Ангелина Гаврилова. По традиция, събитието е под патронажа на министрите на културата и  отбраната.

Наградите "Аскеер" бяха връчени тази вечер за 32-ри път в театър "Българска армия". Отличията за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон се раздават от "Академия "Аскеер".