За първи път България ще участва на международния кинофестивал в Кан с фестивален павилион.

На 59-то издание на форума от 17 до 28 май българската киноиндустрия ще бъде представена в изложбен павилион съвместно с Румъния.

Двете държави, които очакват присъединяването си към ЕС, за първи път ще представят официално киноиндустриите си на най-престижното филмово събитие в света.

През 2004 г., в годината на присъединяването си към ЕС, общ павилион в Кан направиха Полша, Чехия и Словакия.

От българска страна павилионът се финансира от Министерството на културата и е под патронажа на министъра на културата проф.Стефан Данаилов, а с организацията се заемат Националният филмов център и Международният София Филм Фест.

Павилионът е разположен на прочутия Кроазет и се разгръща на 25 кв.м. площ и още толкова пространство в тераса - само на метри от Лазурния бряг.
В съседство са представителите на Унгария и общият павилион на Полша, Чехия и Словакия.

Участието на България на международното изложение в Кан е исторически пробив за българското кино и сериозна заявка за равностойно място в световната киноиндустрия.
В навечерието на присъединяването на България към ЕС седмото изкуство отваря широко вратите към Европа и света, коментират от фирмовата ни гилдия.

За трета поредна година българското късометражно кино ще бъде представено в Седмицата на критиката.

В специалната секция Кодак е включен филмът на Драгомир Шолев „Преди живота, след смъртта”, спечелил наградата Jameson за най-добър български късометражен филм на 9-ия София Филм Фест.

На 22 май ще бъде българското парти в павилиона, на което ще бъдат поканени професионалисти от всички области на киноиндустрията.