„България в ЕС” е мотото на традиционния Новогодишен музикален фестивал в НДК от 22 декември до 10 януари.

За събитието са събрани значими фигури в българското музикално и танцово изкуство и млади таланти, славещи страната ни в чужбина, като музикалната програма обединява творчеството на 27 композитора.

Това бе поводът, който събра на брифинг в зала „Мати” в НДК директора на двореца на културата Христо Друмев, заместник-министъра на културата Иван Токаджиев, диригентите Емил Табаков и Александър Йосифов, Димо Димов от квартет „Димов” и други участници във фестивала.

Празничният новогодишен концерт на 1 януари с вход свободен предлага „Музикална разходка” из Обединена Европа под мотото „Имена от бъдещето”.
Фестивалният симфоничен оркестър под диригентството на Емил Табаков ще изпълни композиции от Верди, Вагнер Моцарт, Елгар, Фибелиус.

Шест камери са предвидени от БНТ да отразяват събитието по Канал 1 и Сателитен канал. Иван Токаджиев обаче се ангажира да съдейства пред ръководството на БНТ камерите да бъдат значително повече (само за един футболен мач националната ни телевизия предвижда 24 камери).

За този концерт, който е под патронажа на министър-председателя Сергей Станишев, ще присъстват официални лица от България и чужбина. За журналистите се очаква да бъдат определени елитни места на втори балкон, каза Христо Друмев.

На 5 януари е концертът „Младите таланти на България поздравяват Европа”, за който са избрани Младежка хорова капела и Младежка филхармония „София” с участието на цигуларя Минчо Минчев. Националното училище за танцово изкуство ще играе спектакъла „Жива вода”.

На 29 декември Струнен квартет „Димов” чества своята 50-годишнина с изпълнение на Бетховен, Шуберт и Брамс. Димо Димов обеща за всички посетители на концерта да бъдат раздадени DVD-дискове с квартети от Бетховен, Брамс и Шуберт.

Анатоли Кръстев от виолончело-триото „Челисимо”, чиито изпълнения ще звучат на 8 януари с Хендел, Бах, Равел и др. Каза че този концерт е „една силна атака на три силни индивидуалности”.

На 10 януари в зала „Мати” вечерта е определена за „Шедьоврите на немския музикален барок”.

Това е концерт, посветен изцяло на Бах и Хендел. За първи път ще звучи неизпълняваната у нас кантата 146, написана по първоначално загубен и после възстановен цигулков концерт.

Продажбите на билетите вървят много добре, споделиха организаторите.