Българската национална филмотека (БНФ) празнува 50-годишнината си с 50 знакови заглавия на родното киноизкуство, които ще бъдат показани в кино "Одеон". Първата прожекция - в съпровод на пиано от маестро Стамов - е днес от 16.00 ч. с филми от началото на миналия век - най-старите ленти, пазени в архива. Входът е безплатен.

В сборната програма са "Откриване на Великото народно събрание във Велико Търново" - петминутна хроника от 1911 г., комедията "Любовта е лудост" на Васил Гендов от 1917 г., "Най-вярната стража" от 1928 г. на Васил Пошев по разказа на Йовков и "Нашето море" на Кирил Петров от 1929 г.

"Откриване на Великото народно събрание във Велико Търново" е най-старият запазен български филм. Филмът е запечатал как за откриването на ВНС пристигат цар Фердинанд, правителството, посланици, народни представители. Гостите слизат от карети и се отправят към сградата.

"Любовта е лудост" - първият запазен български игрален филм в колекцията на БНФ - е с участието на Васил Гендов, Манол Киров, Жана Гендова, Мария Тороманова-Хмелик, Манол Киров.

Подобно на "Българан е галант" продукцията е създадена под силното влияние на чужди образци. Дори литературната основа е взета "назаем" от Европа - разказът на Рьоне Льокроа "Палавата" набързо е пригоден за кино, като героите, обстановката и проблемите претърпяват неизбежното "побългаряване", припомня критиката.