Staatsoper Staatsoper в Берлин спешно се нуждае от 120 млн. евро за неотложен ремонт. Това съобщи директорът на операта Питър Мусбах, цитиран от МигНюз.

Това става, след като експерти предупредиха, че рушащата се конструкция на сградата, построена през XVIII век, предсдтавлява сериозна опасност за артисти и зрители.

Още през месец май главният диригент на Staatsoper Даниел Баренбойм заговори за аварийното състояние на зданието. Тогава по време на представление на операта “Дон Жуан” от Моцарт рухна хидравличният подемник на сцената.

Експертите също потвърждават, че оборудването на сцената е остаряло и представлява опасност за живота. От 42 произведения в афиша за този сезон, 22 ще трябва да бъдат променени, заради риска от използването на сценичното оборудване.

Мусбах предупреждава, че след още един инцидент, зданието на операта веднага трябва да бъде затворено.

Като се вземе в предвид, че берлинската управа е затънала в дългове “до уши”, първото от което ще направи икономия, това са фондовете за култура, казва директорът. Затова, според него, голямата част от средствата за ремонта трябва да дойдат от частни спонсори.

Реконструкцията, която трябва да приведе сценичното пространство, залата и служебните помещение до нивото на съвременните стандарти, трябва да започне не по-късно от пролетта на 2004 година.

След разрушенията от края на Втората световна война, властите на Източна Германия откриват наново зданието на Staatsoper през 1955 г., а за последен път операта е ремонтирана през 1986 година.