Белгия В Националната галерия за чуждестранно изкуство се открива изложбата "Ценностни връзки", организирана от Посолството на Кралство Холандия в София със съдействието на Министерство на външните работи, Министерство на културата на Република България и Националната галерия за чуждестранно изкуство.

Изложбата "Ценностни връзки" представя бижута от 55 страни членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) както и от 10 партньора от Средиземноморския регион и Азия.
Всяка държава участва с произведение на свой съвременен творец (бижутер или златар) или с изключителна историческа творба. Някои от произведенията са създадени специално за изложбата и са свързани с теми на ОССЕ.

Основната идея на изложбата е да покаже как, въпреки разнообразието на творбите си, авторите от различни страни взаимно си влияят. Така е и в общността на ОССЕ. Бижутата са символи на ценностните връзки между различните нации.

Изложбата "Ценностни връзки" е поръчана от Министерство на външните работи на Кралство Холандия и е създадена от културния отдел на холандското посолство във Виена.

Куратор на изложбата е Вероника Шварцингър, дизайнер на свободна практика. Тя изработва артистични бижута от 1977 г., а нейните произведения са представяни в много международни изложби.
През 1981 г получава наградата Theodor-Korner-Prize, а през 1982 г. - основава галерията V&V във Виена.

България България е представена от Цветелина Алексиева с произведението й “Корал”. Художничката има множество международни участия от 1994 г., член е на Форума за бижута и дизайн в Кьолн.

Преди пристигането си в България "Ценностни връзки" е била показана в Маастрихт по време на Срещата на върха на ОССЕ на 1 и 2 декември 2003 година, а след това - преместена в Centre Céramique, също в Маастрихт.

Това е третата поред изложба, организирана в рамките на холандското председателство на ОССЕ през 2003 г. Представянето на тази изложба в София ще е културното събитие – мост между председателството на Холандия през 2003 и председателството на България през 2004 година.