Поетът и музикантът Боб Дилън беше удостоен с Нобелова награда за литература за 2016 г., съобщиха от Нобеловия комитет. 

Аргументът на Нобеловия комитет за присъждането на отличието на Дилън е за създаването на "нови поетични изрази в рамките на великата американска песенна традиция". 

Авторът на балади, художникът и (от време на време) актьорът е първият текстописец, печелещ престижната награда.

Изпълнителят, който взима артистичното си име от поета Дилън Томас, е първият американец, който печели наградата от 1993 г., когато печели романистът Тони Морисън.

Сара Даниюс, постоянен секретар на Шведската академия, връчваща Нобеловата награда, обясни, че Боб Дилън е бил избран, тъй като бил "велик поет в англоезичната традиция".

75-годишната рок легенда е роден под името Робърт Алън Цимерман през 1941 г., като започва своята музикална кариера през 1959 г., свирейки в кафенета в Минесота.

По-голямата част от неговите най-известни произведения датират от 1960-те години, когато той стана неофициален историк на проблемите на Америка. 

Песни като Blowin' in the Wind и The Times They are A-Changin' се превърнаха в химни на антивоенните движения и движенията за граждански права.  

Неговият отказ от писането на традиционни фолк песни, съчетано със спорното му решение да се хване за електрическата китара се оказа също толкова влиятелно, отбелязва БиБиСи. 

Сред известните албуми на Дилън са Highway 61 Revisited през 1965 г., Blonde on Blonde през 1966 г. и Blood on the trucks през 1975 г. 

От края на 1980-те години той е постоянно по турнета, като сам го нарича предприетото "никога неприключващо турне". 

Дилън отдавна е спряган за потенциален получател на Нобелова награда, но малко експерти очакваха академията да разшири престижното отличие до жанр като фолк рок музиката

Нобелът на Боб Дилън ще бъде връчен заедно с другите пет нобелови награди в Стокхолм на 10 декември, тъй като на тази дата през 1896 г. е починал основателят на Нобеловата награда Алфред Нобел - шведски предприемач и изобретател. Носителят на Нобеловата награда получава 8 милиона шведски крони (1,2 милиона долара). Нобелова награда се присъжда от 1901 г.