Премиерът Бойко Борисов и министри от кабинета му ще присъстват на официалното откриване на изложбата „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България" в Музея „Лувър" в Париж. Изложбата е под патронажа на Борисов и ще бъде открита утре, 14 април, информират от „Дондуков 1".

В Париж заедно с премиера ще бъдат вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министърът на културата Вежди Рашидов. Участие в официалното откриване на изложбата ще вземе и министърът на туризма Николина Ангелкова. По време на близо тримесечния престой на тракийските съкровища във френската столица, оглавяваното нея министерство ще насочи усилията си към промотирането на възможностите за туризъм в България.

От Министерство на културата от своя страна припомнят, че подготовката за експозицията е започнала през 2012 г. Тогава министърът на културата Вежди Рашидов е сключил петгодишно споразумение с музея „Лувър" за развитие на съвместното сътрудничество в областта на културата, науката и изкуството.

Трима френски и двама български учени са направили научната концепция и подбора на експонатите за изложбата. В нея участват 1629 експоната от 17 български музея и 20 експоната от Лувъра и 11 други културни института. Сред тях са Британският музей и Музеят Прадо.

Изтъква се, че основен акцент в експозицията е уникалният шедьовър на античното изкуство - бронзовата портретна глава на тракийския цар Севт III от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН в София.

Експозицията е разположена в четири зали в крило „Ришельо" в близост до пирамидата и ще може да бъде видяна от най-многобройната музейна публика в света в периода от 16 април до 20 юли 2015 година. Експозицията ще представя цели гробни археологически комплекси, амфори за вино, изящната пиксида с форма на мида от сребро с позлата, части от ризница и тъкан от Златиница, за която след проведени изследвания в България се предполага, че е най-ранната внесена коприна в Европа и може да представлява голям научен интерес за съвместни бъдещи проучвания със специалисти от Лабораторията на Лувъра.

Според прогнозите на самия Лувър, цитирани от БНТ, се очаква около 4 млн. души да видят тракийската изложба. Средно на ден 30 000 посетители от цял свят влизат в музея.