Водата в Свещения кладенец в Плиска е замърсена вследствие на извършващите се там работни дейности. Това коментира пред Нова телевизия историкът проф. Божидар Димитров във връзка с твърденията, че смятаната за чудотворна вода има завишена концентрация на нитрати.

Припомняме, към водата има голям интерес. Има много желаещи да си пълнят вода от кладенеца, открит в старопрестолна Плиска. Междувременно се появиха информации, че водата била отровна. Вчера бе разпоредено Регионалната здравна инспекция да изследва водата от открития при археологически разкопки кладенец. Ще бъде извършен цялостен физикохимичен и микробиологичен анализ.

Историкът Божидар Димитров призова здравните власти да не правят изследвания на съдържанието на водата точно в този момент. Той обясни, че в кладенеца постоянно влизат работници, с мръсни дрехи и обувки. Това размътвало водата.

Димитров дори се обърна директно в ефир към премиера Бойко Борисов с молба да забрани на здравния министър да изследва водата сега. "Бойко, ако ме гледаш, кажи на Москов да не проверява водата в Плиска", апелира той.

Кладенецът трябва да се изчисти и водата да се пречисти, коментира историкът.

Той бил напръскал Борисов за здраве с водата. Божидар Димитров защити действията си като обясни, че това е старинен български обичай и нищо необичайно не е станало.

Историкът призна, че е огорчен от появилите се в медиите материали за извора и ги определи като „проява на интелектуална недостатъчност".

Божидар Димитров каза още, че водата в Плиска е обявена за свещена още по времето на цар Борис Кръстител, защото е вероятно царят да е получил кръщението си именно там.

От своя страна ръководителят на проучвателните дейности в Плиска Павел Георгиев обясни, че инспектори са взимали проби както във вторник вечер, така и в сряда сутрин. На посетителите временно било забранено да наливат вода в бутилки. Много вярващи обаче вече са отнесли малки количества от водата в домовете си за здраве.

Той беше категоричен, че никакви слухове за потенциална опасност няма да убият у родолюбците желанието да се докоснат до националната си история и религиозна идентичност.

Георгиев изрази надежда през късната есен кладенецът да се превърне в още по-голяма туристическа атракция. Дотогава водата щяла да бъде пречистена и щяла да може да се ползва.

Във вторник археолозите са намерили в Свещения кладенец малко мраморно хаванче, обяви Георгиев. То се е използвало за стриване на химикали за лечение на различни болести, което показвало, че българите от 9-10 век са използвали водата и за такива цели.

Историкът  Божидар Димитров също направи разкритие, а именно че при разкопките в Плиска в била открита и огромна спортна арена.