Украсени керамични съдове и уникална култова бронзова брадва са открити при археологически проучвания на тракийско селище край сливенското село Загорци.

След два месеца работа ръководителят на проучващия екип Татяна Кънчева от Новозагорския Исторически музей направи заключение, че селището е от ранната и от късната желязна епоха.

Разкопките на обекта са продължили два месеца и свършват малко преди началото на строителството на отсечката Стара Загора - Нова Загора на автомагистрала Тракия.

Разкрити са руини на жилища ,основи на огнища и пещи, разнообразна битова керамика . Ще бъда реставрирана и изследвана най-интересната находка - култова брадва в известния зверинен стил, с бронзова ос и ажурна украса, изобразяващ пет диви и и домашни животни.

Тя е играла ролята на жезъл при извършването на ритуали.

Mежду богато украсените съдове има разнообразни купи, бокали, тави за зърно, метални предмети.

В едно от жилищата е добре изградена пещта, която е с подложка от керамични фрагменти и площадка отпред. Намерени са 7 каменни калъпа за изливане на бронзови сечива - брадви, игли и др.

Обикновено при разкопки на обект се счита за добро постижение намирането на един калъп, а тук са цели седем, радват се археолозите. Голямо количество ръчни мелнички - хромели, каменни брадви, тесли са сред находките.

Намерени са две железни фибули (накити, наподобяващи безопасни игли), които се отнасят към типа тесалийски фибули. С предачеството са свързани намерените глинени прешлени за вретено, някои от които са украсени. Изключително интересна е богатата колекция от глинена антропоморфна култова пластика.