"Правенето на Шекспир за мен отначало беше чисто хулиганска проява, споделя режисьорът Александър Морфов. Какво като е Шекспир? Ще го правя, както искам, както ми кипи отвътре.
Но колкото повече навлизам в Шекспировото пространство, толкова по-взискателен ставам към самия себе си - до степен, че сега се опитвам съзнателно да си върна "безотговорното" чувство към текста, за да не се застопорявам върху детайлите и прочита на авторитетите...
Единствено със самоирония и с безкрайна радост към света мога да правя театър."

Постановката "Бурята" от Александър Морфов по Шекспир ще се играе на 19 октомври в Народния театър "Иван Вазов".
Сценичната версия е на Александър Морфов, преводът на Валери Петров, сценографията на Светослав Кокалов. Участват: Борис Луканов, Рени Врангова, Кръстю Лафазанов, Мариан Бозуков, Юрий Ангелов, Димитър Рачков, Христо Чешмеджиев, Теодор Елмазов, Петър Попйорданов, Владимир Карамазов и Владимир Пенев.

В "Бурята" силна морска буря изхвърля кораба на миланския княз на брега на загадъчен, безлюден остров. Остров, обитаван от странни същества и наситен с тайнствени звуци. Там владее могъщият и благ магьосник Просперо с помощта на един ефирен дух на име Ариел. Корабокрушението съвсем не е било случайно...

Постановката получава наградите Аскеер'97 за сценографията на Светослав Кокалов; на САБ`97 за поддържащата мъжка роля на Петър Попйорданов; Охридска Изида за майсторско техническо осъществяване; за най-добър спектакъл на фестивала Охридско лято`97.