Министерството на културата е осигурило необходимите средства за извършване на ремонтни, консервационни и реставрационни  дейности на Къща музей ,,Иван Вазов“ в Сопот, която е недвижима културна ценност от национално значение.

Ремонтът ще бъде изпълнен по силата на договор, сключен между Министерството на културата и община Сопот. В рамките на изпълнението на проекта се предвижда и извършване на цялостен ремонт на покрива, освежаване на стаите и на фасадата на емблематичната сграда в подбалканския град. Ремонтните, консервационни и реставрационни  дейности трябва да приключат най-късно до средата на ноември т.г. 

От ведомството припомнят, че през месец юли 2015 г., когато Сопот бе домакин на националните тържества, посветени на 165-тата годишнина от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов, в родния град на писателя отбелязаха и 80-годишнината от създаването на Къщата музей „Иван Вазов”.

Вазов е роден на 9 юли 1850 г. в Сопот в старата къща на своя род, построена през XVIII в. от неговия прадядо. Тя е опожарена през юли 1877 г. по време на Руско-турската освободителна война.

През 1920 г. в навечерието на юбилейните тържества в чест на 70-годишнината от рождението и 50-годишната литературна дейност на поета сред Сопотската дружба в София възниква идеята за възстановяване на родния му дом. В деня на Вазовия юбилей – 24 октомври 1920 г., е създаден „Комитет за постройка паметник и къща музей на народния поет Иван Вазов в гр. Сопот”. Започва и събирането на средства. Проектът за възстановяване на родния дом на поета е изработен от архитекта на Археологическия музей в София Александър Рашенов въз основа на указания на генерал Георги Вазов и Вазовата сестра Въла Фетваджиева.

През 1920 г. по молба на художника Георги Черкезов Иван Вазов прави скица на бащиното си огнище, която също е използвана за възстановяването му. През 1930 г. италианският професор по български език и литература в Римския университет Енрико Дамиани посещава Сопот, придружен от писателя Николай Райнов, като двамата препоръчват да се побърза с възстановяването на Вазовия дом.

Строежът на къщата започва през 1931 г. Вътрешната уредба на дома е направена под ръководството на директора на Етнографския музей в София - Ст. Л. Костов, и на основа на сведения на Вазовите братя и Въла Вазова-Фетваджиева.

Като източник за възстановка на интериора е ползвано и Вазовото творчество, особено „Под игото”. В една от стаите на къщата по идея на Ст. Л. Костов Етнографският музей в София възстановява Бръснарницата на Хаджи Ахил с Вазовите колоритни герои от разказа „Хаджи Ахил” и повестта му „Чичовци”.

На 6 юни 1935 г. къщата е открита тържествено като музей. Сопот е окичен със знамена, килими и рози. Пловдивският митрополит Максим отслужва водосвет, слово произнася проф. Михаил Арнаудов. Цар Борис III държи реч пред възстановената родна къща на поета, реже лентата и я обявява за открита.

В цикъла „Под Амбарица” от стихосбирката „Люлека ми замириса” (1919 г.), на преклонна възраст Иван Вазов посвещава на родния си дом няколко поетични творби, припомнят от Министерството на културата.