Със специална празнична програма Националният военноисторически музей (НВИМ) ще посрещне своите посетители в Деня на храбростта и Празника на Българската армия - 6 май, съобщиха от музея.

За първи път сред експонатите от външната експозиция на музея ще може да бъде разгледана  фотоизложбата „Празникът на армията", която представя воинските традиции за деня на Българската армия - кога, как се е отбелязвал и променял той през годините. Пана с архивни кадри от военни паради, запечатали тържествени моменти от 1885 г. до наши дни, ще разкажат за празника, носещ не само спомена за българската бойна слава, но и изразяващ надеждата за сигурно бъдеще.

Истински военен готвач ще допринесе за автентичното преживяване на посетителите, приготвяйки им в полеви условия емблематичната за войнишката кухня боб чорба (12.00 ч.).

За празничното настроение ще се погрижи и Представителният духов оркестър на Сухопътни войски, чиито музикални изпълнения ще звучат между 15.00 и 17.00 ч.

Традиционно на 6 май НВИМ обявява Ден на отворени врати от 10.00 до 18.00 ч. за хронологичната и външната експозиция на музея, както и за временните изложби.

Вход свободен е обявен и във филиалите на НВИМ - Военноморски музей - Варна, и Музей на авиацията - Пловдив.

Фотоизложбата „Празникът на армията" се реализира със съдействието на ЗАД „Алианц България".