Директорът на Британския музей Хартвиг ​​Фишер се оттегля от поста си заради кражба на ценни предмети от лондонската институция.

Той заяви, че е очевидно, че музеят "не е отговорил толкова изчерпателно, колкото трябваше", когато му е било съобщено за кражбите на артефакти през 2021 г.

Освен това Фишер оттегли забележките си от по-рано тази седмица към търговеца на произведения на изкуството, който пръв предупреди уредниците на музея.

Миналата седмица музеят обяви, че е уволнил член на персонала, след като бяха установени "липсващи, откраднати или повредени" ценности.

По-рано тази седмица Фишер защити разследването на музея през 2021 г., заявявайки на търговеца на антики Итай Градел, че "всички предмети са осчетоводени".

Той посочи, че има "причина да вярва", че д-р Градел е укрил информация за други липсващи елементи - коментар, който д-р Градел отхвърли като "откровена лъжа".

Фишер, който заема поста от 2016 г., заяви, че ще се оттегли веднага щом бордът на музея намери негов заместник.

Заместник-директорът на институцията Джонатан Уилямс също се съгласи да се оттегли от длъжността си до приключването на независимо разследване относно кражбите в музея.

Председателят на попечителите на музея - бившият министър на финансите Джордж Озбърн, заяви, че оставката на Фишер е приета.

Впоследствие беше съобщено, че някои от около 2000-те артефакта, откраднати от музея, вече са открити.

Британският музей работи съвместно с Регистъра на изчезналите произведения на изкуството и с членове на антикварната общност за връщането на някои от липсващите антики, обясни Озбърн.

Става въпрос за "малки бижута, скъпоценни камъни, парчета злато, които не са били изложени пред публика".

Музеят не разполага с пълен каталог на всичко в колекцията си, събирана в продължение на няколкостотин години.

Артефактите са били изнесени от Британския музей преди 2023 г. и през "значителен" период от време.