За първи път у нас бяха показани средновековните златотъкани дрехи на епископ, открити при археологически разкопки в Кърджали преди 12 години.

Тъканите са образец на прочутата Константинополска школа, а начинът им на изработка и до днес е тайна, предаде БНР.

В продължение на 5 години одеждите бяха реставрирани в музея на Велико Търново и вече могат да бъдат изложени за поклонение. Това е първата подобна находка, откривана по археологически път и е с 3 века по-ранна от съхраняваните в Москва златни дрехи на епископ Фотий.

Златните дрехи и тленните останки на епископ бяха открити в каменен саркофаг преди 12 години в храма "Свети Йоан Предтеча".

Това е изключителна находка, смята археологът Николай Овчаров. Той бе сред малцината, отворили надгробната плоча през есента на 1998 година.

Предполага се, че погребаният в притвора на църквата епископ е Константин Ахридоски, на името на голямата средновековна епископия Ахридос, чийто център е бил храма Свети Йоан Предтеча.

Златните дрехи и мощите на епископа трябва да се съхраняват в аргонова камера, която струва около 15 хиляди лева.

Но музеят в Кърджали няма толкова пари, каза археологът Даниела Коджаманова. Идеята е да се оборудва зала за всички открити в Родопите образци на християнското изкуство.