Етнологията в представите на хората е наука, която работи само в границите на страната.

С пътуването на Джени Маджаров до Египет катедра Етнология на Софийски университет "Св. Климент Охридски" разчупва представите, за това, че етнология може да се прави само в България и продължава една нова традиция - да се изследва българското - извън България.

Авторът на изложбата "Египет - красота и величие" подчертава, че не е бил в Египет като египтолог, а като етнолог - с желание да се запознае с египетската култура. Снимките, които от вчера могат да се видят в галерия "Алма Матер", не са професионални, те показват един различен от нашия свят, един различен Египет.

Разпитвайки за България Джени Маджаров остава учуден - асоциират страната ни с Тодор Живков, "следващото, което казват - Балканкар, следващото - трактор Булгар и четвъртото, което е странно - Калашник".

За египтяните няма символ от съвременна България, което е много показателно и заслужава съвременните политици и строители на България да се замислят какво създаваме.

Гостите на галерия "Алма Матер" имаха възможността да видят и филма от пътуването - "Живот в Западната пустиня на Египет".