"Имаш запазено място" - така се нарича информационната кампания по програма, която започва Софийската филхармония.

Филхармонията отваря вратите си за всички ученици в средните и висшите музикални училища в страната. От 1 февруари до края на сезона през месец юли входът за всички учащи се бъдещи музиканти ще е безплатен.
Това обяви на пресконференция Виктор Стоянов, и.д. директор на институцията. Така Филхармонията подава ръка на над 4000 младежи, избрали да учат и да се развиват в областта на музиката у нас, за да имат възможност да посещават най-престижните концерти за класическа музика на българска сцена.

"Това е нашата отворена покана към следващото поколение музиканти, но и публика в залите. Те са следващите професионалисти, както и посланици на класическата музика. Филхармонията като институция трябва да бъде по-близо, по-достъпна и по-ясна за младите хора", каза още Стоянов.

Младежите могат да влизат в залите на престижната институция само показвайки ученическа карта, бележник или студентска книжка, срещу които ще получават пропуск преди концертите.
Всички детайли ще бъдат включени в информационната кампания „Имаш запазено място", която Филхармонията ще стартира от началото на февруари.

Това ще бъде първата конкретна стъпка на настоящото ръководство към отваряне на институцията и привличане на нова публика в концертните зали, увери Стоянов.

Следващата програма в тази посока, по която Филхармонията вече работи, е проектът по създаване клуб Приятели на Филхармонията. Неговата цел е дългосрочна и ще развие добрите световни практики по отношение изграждане на активни партньорства с деловия и обществен елит, НПО и държавни институции в посока подкрепа и популяризиране на класическата музика. Проектът ще бъде представен публично до началото на м. март т.г.