Прожекция на филма "Оптимистите", който разказва историята на спасяването на 50 000 български евреи от изтребление, се състоя снощи в Центъра за еврейска история в Ню Йорк.
Филмът беше представен от неговия режисьор Джаки Комфорти, чието семейство е било между оцелелите.

Джаки Комфорти и неговата съпруга и съавтор Лиза Комфорти са работили в продължение на 12 години, за да документират всички свидетелства за този уникален в историята акт на хуманност, който е противопоставил свободната воля на обикновени хора на нацистката машина за геноцид, информира БНР.

Представянето на филма беше последвано от връчване на награда от името на Американския еврейски комитет на представител на Българската православна църква в знак на благодарност към делото на отците Стефан и Кирил за тяхната роля в спирането на депортирането на българските евреи към лагерите на смъртта.
Дискусия с участието на режисьора Джаки Комфорти, Виктория Шонфелд, почетен консул на България в Ню Йорк, и посланик Елена Поптодорова се състоя след филма.

Събитието беше организирано от генералните консулства на Израел и България в Ню Йорк, както и от американската асоциация Яд Вашем, Американския еврейски комитет, Американската сефардическа федерация и от Международната фондация Раул Валенберг.