2 часа продължи дефилето назвездите на световното кино по червения килим пред Кралския театър за опера и балет Ковънт гардън, където снощи бяха връчени златните маски на британската киноакадемия (British Academy of Film and Television Arts - BAFTA).

Тази година златните маски бяха разпределени в 25 категории.

Голямата награда на британската киноакадемия за 2007 година получи филмът "Изкупление" (Atonement) на режисьора Джо Райт, по романа на британския писател Иън Макюън.

Романтичната драма бе номинирана в 14 категории, но успя да получи едва 2 златни маски - за най-добър филм и за художествена постановка.

Джо райт вече има една награда BAFTA - за филма "Гордост и предрасъдъци", а "Изкупление" през януари бе наградена със Златен глобус за най-добър филм.

Наградата за най-добра режисура получиха братята Коен за филма си "Няма място за старите кучета" (No Country For Old Men).

Актьорът Хавиер Бардем, който също участва във филма, бе отличен за най-добра второстепенна роля.

Актрисата Марион Котийар получи приза за най-добра актриса за ролята си във филма "Живот в розво" (La Vie En Rose), разказващ за голямата френска певица Едит Пиаф.
Филмът бе голямата изненада на вечерта, получавайки 4 статуетки: освен за най-добра актриса, за музика, костюми и грим.
32-годишната Котийар е номинирана и за Оскар в същата категория.

Марион КотийарДаниел Дей-Люис бе обявен за най-добър актьор, заради изпълнението във филма There Will Be Blood. Това е втората му награда от британската киноакадемия, след 1990 година, когато е отличен за филма My Left Foot.

За най-добра изпълнителка на второстепенна женска роля бе отличена британската актриса Тилда Суинтн за работата си във филма "Майкъл Клейтън".

В категорията за най-добър чуждоезичен филм победи германската лента "Животът на другите" (Das Leben der Anderen) за работата на източногерманските спецслужби "Щази".
През 2007 година той спечели Оскар в аналогичната категория.

В "техническите" номинации спечелиха касовите филми от миналата година: за специални видеоефекти "Златният компас" и за звук и монтаж "Ултиматомът на Борн".
Най-добър анимационен филм е "Рататуй" (Ratatouille).

Специална награда за принос в световната кинематография получи британският актьор Антъни Хопкинс.

Фурор в залата предизвика Силвестър Сталоун, който връчи приза за най-добър британски филм за миналата година.
Това е лентата "Това е Англия", разказваща за живота в провинциален британски град в годините на Фолклендската война и за младите британски националисти.

Не по-малко оживление внесе появата на сцената на 18-годишния Даниел Радклиф, която връчи на Бари Уилкинсън специалната награда за принос в развитието на британското кино.

За всеобщо удивление призът в категорията "Изгряваща звезда" отиде при 21-годишния американец Шия Лабаф, който вече се е снимал в над 30 филма, предимно приключенски екшъни.
Той е толкова зает със снимки, че дори не успя да отиде до Лондон, за да получи наградата си от ръцете на миналогодишната й носителка - звездата от последния филм за Джеймс Бонд, французойката Ева Грийн.
Победителят в тази номинация бе определен от зрителте чрез SMS- и интернет-гласуване, уточнява агенция "Новости".

BAFTA се връчва от 1947 година насам и е най-голямата нефестивална награда извън пределите на САЩ. Освен за кино, британската академия връчва награди в областта на телевизията и иизкуствата за деца.