лебедово езероРъководството на Пермския театър за опера и балет обсъжда възможността да бъде реконкструиран финала на прочутия балет “Лебедово езеро”. Причина за това са последните гастроли на балета в САЩ, където американските зрители обвинили постановката “във вярност към комунистическите идеали”.

Георги Исаакян, директор на театъра, уточнява, цитиран от NEWSru, че на публиката не се е понравил финалът, който не съответствал на действителността и представлява съвременен вариант на хепиенда или тържество на комунизма.

Сюжетът, по който Чайковска пише своя шедьовър “Лебедово езеро”, е взет от немската романтична балада за омагьосаните девойки, които всеки ден трябвало да се превръщат в лебеди. И само вярната любов можела да им върне човешкия облик.

По времето на гениалния руски композитор обаче се е смятало, че романтичната любов не свършва добре и затова във финала принц Зигфрид и Одета загиват.

А финалът, който е по легендата и с който публиката е свикнала, e “препоръчан” лично от Сталин през 1945 г.

Гастролите на пермския театър са включвали освен “Лебедово езеро” и “Спящата красавица”, като са били представени па западното крайбрежие на САЩ. Въпреки тези “малки претенции” към финала, турнето е минало блестящо, а публиката била възхитена от изпълнението, декора и костюмите.