Скандална статия за тракийските ни храмове и съкровища излезе в декемврийския брой на National Geographic.

Под заглавието „Треска за злато" авторката Ан Уилямс представя страната ни едновременно като Елдорадо и арена на битки между археолози и иманяри.

За историческото значение и естеството на тракийската култура почти нищо не се говори, или там където се споменава за нея, е изтълкувана изкривено.

Публикуването на скандалната статия в National Geographic бе тема на специално организирания по случая брифинг в БТА.
На него присъстваха ръководителят на разкопките на Перперикон Николай Овчаров и откривателката на съкровищата в Златиница и Синеморец, Даниела Агре.

Дълбоко съм неудовлетворен от статията - коментира проф. Овчаров.
Ако аз съм чужденец, нищо не бих разбрал от нея за България. Написаното по-скоро би отблъснало туристите, отколкото да ги привлече."
А National Geographic е списание, което се разпространява в цял свят, превеждано е и четено на десетки езици.

Учените са като попарени от случката, подобен обрат на нещата съвсем не са очаквали.
Кенет Гарет, един от най-добрите фотографи на списанието, чиито снимки на тракийските ни ценности и руини са публикувани в статията на Ан Уилямс, пристига в България още миналата година и  прави хиляди снимки. Той бил „влюбен" в храма в Татул, където останал 2 дена.

Но снимка на Татул в статията въобще липсва, а от Перперикон присъства само някакво ъгълче, със неясно струпване на скали. Перперикон и Долината на царете са споменати мимоходом, без да е обяснено нищо за тях. Вместо това е сниман Георги Китов как копае с багер една могила.

„Китов е представен като противоречива личност, от една страна той е герой, а от друга, престъпник - сподели Овчаров".

„Езикът в статията е лош - допълни Даниела Агре. Говори се най-много за това какви пари са давани и има злостни подмятания по адрес на Китов."

От статията не става ясно колко древна е тракийската култура и тя е представена едва ли не като растяща под сянката на елинската - един изцяло погрешен подход на историци от миналото.

Докато на пресконференцията по време на снимките на National Geographic Кенет Гарет каза, че „тракийските ни исторически паметници са сравними по значимост с пирамидите и постройките на ацтеките и маите".

„Треска за злато" в National Geographic е първата излязла в чужбина скандална статия,  свързана със ударните ни археологически открития.
По съвсем различен начин са представени тези разкрития в няколко прекрасни статии, написани във френската преса по време на гостуването на съкровищата ни в музея в Жакмар-Андре в Париж неотдавна.

Зашеметени от случката, Николай Овчаров, Георги Китов и директорът на НИМ Божидар Димитров още обмислят как точно да реагират.
Във всеки случай смятат да изпратят своето несъгласие с публикуваната статия. Георги Китов бе явно толкова разстроен, че дори не присъстваше на брифинга.

Журналистите в залата настояваха да се изпрати мнението ни за скандалната статия до управата на списанието. Имаше и предложение от да се иска написването на втора статия, която да се съсредоточи върху историческата значимост на откритията на археолозите за тази няколко хилядолетна култура на траките преди Христа.