Гърция призова Великобритания да върне мраморните фризове от Партенона.

Те са известни като мраморите на лорд Елджин. Искането на Атина идва в навечерието на отварянето на Акропола за туристи след мерките за спиране на пандемията от коронавирус, пише в. "Гардиън".

Древните фризове, които включват изображения на битки между митични древни гърци и кентаври, са взети от британския дипломат лорд Елджин в началото на 19 век и сега са изложени в Британския музей в Лондон.

Великобритания винаги е отказвала да ги върне, твърдейки, че те са били взети с разрешението на местните османски владетели по онова време.

От своя страна правителството в Атина води кампания в продължение на три десетилетия за завръщането им, аргументирайки се че Османската империя е била окупационна сила и всяко разрешение, дадено през нейното време, не е валидно.

Атина обмисли да съди Великобритания по въпроса.

Гърция отново откри Акропола в Атина и всички археологически обекти на открито миналата седмица при строги условия след двумесечно закриване поради пандемията на коронавирус.

Международната асоциация за обединение на партеноновите скулптури - сформирана през 2005 г. в Атина и включваща различни национални групи - преди седмици изпрати писмо до гръцкото министерство на културата, в което предложи обновена, координирана кампания за оказване на натиск върху Британския музей.