Писателят Георги Господинов е отличен с наградата на Атина за литература. Отличието е присъдено за дебютната му книга "Естествен роман", съобщи авторът във Фейсбук

Българският писател печели приза в конкуренция с британския романист Джулиан Барнс - носител на награда "Букър", и с австрийския поет, драматург и белетрист Петер Хандке, Нобелов лауреат за литература.

"Естествен роман" - публикуван за първи път през 1999 г., печели международна популярност и вече е издаден на над 20 езика. Той е най-превежданата на книга от български автор за последните три десетилетия. Романът се преподава в няколко световни университета. През 2014 г. влиза в класацията на 20-те най-добри източноевропейски романа за ХХ век на Library Thing.

Припомняме, само преди два месеца Господинов беше удостоен с най-престижната италианска награда за литература "Премио Стрега Еуропео" за романа си "Времеубежище". Той е първият българин и първият автор от Източна Европа, който получава това отличие. През април писателят получи наградата на фестивала "Узедомски литературни дни" в Германия.

Георги Господинов получи най-престижната италианска награда за литература "Стрега"

Георги Господинов получи най-престижната италианска награда за литература "Стрега"

Отличието е присъдено за романа му "Времеубежище"