Българският писател Георги Господинов е удостоен с най-престижната италианска награда за литература "Премио Стрега Еуропео" за романа си "Времеубежище", съобщи БНТ. Той е първият българин и първият писател от Източна Европа, който получава това отличие.

Призът беше връчен на Георги Господинов днес на церемония в Торино, като финален акцент от Международния панаир на книгата - едно от най-големите литературни събития в Италия.

Георги Господинов: Да изричаме по-често думите за обичане от думите за мразене

Георги Господинов: Да изричаме по-често думите за обичане от думите за мразене

Писателят и председателят на БАН отправиха поздравления за 24 май

Романът "Времеубежище" спечели в конкуренция с други четири книги на авторитетни автори, сред които са носителят на наградата "Гонкур" Ерве Льо Телие, германската писателка Ане Вебер - отличена с Германската награда за литература, румънската легенда Ана Бландиана. Книгата на Георги Господинов е определена за победител от жури, съставено от 20 италиански писатели - носители и финалисти на наградата "Стрега" през годините.

"Времеубежище" излезе в Италия през юни, чрез издателство "Воланд", в превод на Джузепе дел Агата, който също е отличен за работата си.

Георги Господинов получи престижна европейска награда

Георги Господинов получи престижна европейска награда

Работата му е "в най-добрите традиции на централноевропейската проза"...

"Премио Стрега Еуропео" се нарежда сред най-престижните отличия, печелени от Георги Господинов, заедно с европейската награда "Ангелус" (2019) и швейцарската "Ян Михалски" (2016). По-рано през годината българският автор получи датската награда "Цинклар" и наградата "Узедом", връчена от жури с председател нобелистката Олга Токарчук.

В България "Времеубежище" беше обявен за роман на годината от фонда "13 века България".

Международни награди за Георги Господинов и за Георги Тенев

Международни награди за Георги Господинов и за Георги Тенев

Тенев е с наградата "Свободно слово", Господинов – "Ангелус"