Писателят Георги Господинов получи полската литературна награда - "Ангелус", съобщи bTV. Наградата е за романа "Физика на тъгата" в превод на Магда Питлак. "Ангелус" е международна награда за съвременни писатели от Централна и Източна Европа.

С това отличие Георги Господинов се нарежда до двама нобелови лауреати за литература, които също имат този приз. Неговият роман "Физика на тъгата" има осем издания на български и седем в чужбина

Георги Господинов настоява четенето да се върне като ценност в обществото ни

Георги Господинов настоява четенето да се върне като ценност в обществото ни

"Литературата ни дава смисъл"

"Това, което най-ми харесва и казах го и вечерта на награждаването, е, че всяка книга си има свой ангел, в моя случай това е Минотавър, и всъщност гласът на Минотавъра е гласът на тъгата и в крайна сметка са преводими и могат да стигат до хора от различни езици. Но пак казвам, за това трябва да благодарим и на преводачите, които превеждат разни минотавърски гласове", каза писателят Георги Господинов. 

Георги Тенев

Източник: ФБ

Георги Тенев

Също днес филмът, режисиран Георги Тенев, "Случаят Варсано" спечели награда "Free word" в САЩ, научи news.bg.

Наградата Crystal Globe и Диплом "Свободно слово" се връчва от New Review Inc, корпорацията е издател на "Новий журнал", най-старото литературно издание на руски език, основано в Ню Йорк през 1942.

"Новий журнал" за първи път в света публикува страници от "Доктор Живаго" на Пастернак, "Колимски разкази" на Шаламов, произведения на Бунин и др. В списанието печатат Владимир Набоков, Адамович, Толстая, Шмеман и много други поети, писатели, руски интелектуалци.

Предишни носители на наградата "Свободно слово" са кинематографисти и журналисти, сред които Александър Растрогуев, Алексей Пивоваров, Павел Костомаров, Асколд Куров, както и четирикратният носител на "Emmy" Джим Браун

Тео Ушев отново има шанс да се бори за „Оскар“

Тео Ушев отново има шанс да се бори за „Оскар“

Канада предлага филма му „Физика на тъгата“…