Питър Гейбриъл За първи път от десет години насам символът на прогресив рока Питър Гейбриъл “пуска” студиен албум. Той се казва “Горе” и съдържа 11 композиции, записани след 1996 година.

На пресконференция в ню-йоркския клуб Supper club, посветена на албума, Гейбриъл каза, че тази нова работа просто е събрала различни песни, записани за доста дълъг период. Но все пак разбрах, че в него има четири-пет парчета, посветени на смъртта, отбеляза ексцентричният бивш вокал на легендата “Дженезис”.

В записите като студийни музиканти през различни периоди от време взимат участие китаристите на "Fleetwood Mack", "Toc-toc", "Blind boys of Alabama”, както и дъщерята на Питър - Мелани Гейбриъл.

Още отсега обаче може да се предвиди, че разпространението на албума ще се натъкне на някои трудности. “Горе” съдържа песни, чиято продължителност не пада под 6 минути, което прави албумът непривлекателен за радиата.

В същото време албумът стана първия, който е достъпен в демо версия на новия многоканален формат Surround Sound по Интернет. Демо версията е програмирана за определен брой прослушвания, след което при заплащане по Интернет, албумът може да бъде свален на CD.

Гейбриъл съобщи още, че на 5 ноември стартира Североамериканското му турне Growing Up, което до 15 декември ще обиколи над 20 града в САЩ и Канада. Това е първото турне на музиканта в Съединените щати от 1992 г. Билетите ще вървят между 45 и 135 долара.